dilluns, 1 d’octubre del 2012

Campanya Escuain 2012


Campanya ESCUAIN 2012
Sierra de las Tucas, comarca del Sobrarbe, Aragó.
Sistema Badalona. Connexió C-20 / C-13. Es superen els 30 km topografiats.


Escuain camí dels 40 km.

La descoberta de noves galeries al C-20 (A Bufona), que superen els 1.200 m, i l’exploració del sifó Eliseo del C-20 connectant amb el C-13 (O Grallar), han fet possible que el Sistema Badalona arribés als 30.099 m topografiats.



Després de 10 dies de permanència, en Xavi Soler, Pep Mula, Angel Villaret i Brauli Torres, membres de l’equip de punta, decidim sortir i veure la llum. Encara resten pendents d’exploració en aquest sector, dos grans canons ascendents amb riu actiu a una altitud de 2.000 m i, un nou sifó. El potencial del sistema per explorar encara és enorme.




Al sector del segon campament del C-20, també, resta pendent l’exploració riu avall. Tot fa pensar que connectarà amb el del primer campament. Si aquesta connexió fos possible s’afegirien més de 2 km al sistema.



Superar el desnivell màxim del sistema pot ser  possible si remuntem els dos rius ascendents nous o connectem amb el C-53. Des de que van començar les escalades hem superat més de 600 m de desnivell positiu real i ara ens trobem molt més a prop.






L’equip d’espeleobusseig, dirigits per l’espeleobussejador Eliseo Belzunce, aconsegueix  la connexió del C-20 amb el C-13. El sifó té un recorregut de 25 m. A l’altre banda del sifó, (C-13), trobaren un davallador antic. Van fer la topografia, fotos i vídeo. FELICITATS ELISEO!!




Vídeo anada, connexió C20 - C13

Vídeo tornada, connexió C13 - C-20



El nostre company i amic Angel Villaret va patit un accident alhora de sortir, per sort s’ha quedat en res. Molt d’agrair la ràpida intervenció del Grup de Rescat de la Guardia Civil de Boltaña (GREIM).



Destacar el gran nombre de col•laboradors, en especial al Luc Le Blanc, que ha vingut expressament del Canadà i que ha fet fotos tridimensionals del sistema. Al grup G-40 de Priego de Córdoba i al GEM Grup Excursionista Malgratenc que ens han ajudat amb tot, aportant material i persones.

Els grups d’intendència i suport logístic, fora i dintre de la cavitat, han funcionat a la perfecció

Els resultats d’aquesta campanya són un premi a la constància, el treball en equip, la il•lusió i els somnis de moltes generacions d'espeleòlegs.

Participants

IPE-CSIC, Miguel Bartolomé. BOLTAÑA, Noel Celimendiz, Francisco Javier Serrano, Sergio Escartin, Daniel Asenjo. David Arredondo. G 4O PRIEGO, José Angel Povedano, José Manuel Rodríguez. GEA CAMPILLOS, Balti Felguera. SOCIÉTÉ QUÉBÉCOISE DE SPÉLÉOLOGIE, Annick Normandin, Luc Le Blanc. GE MALGRAT, Jordi Masats, Jaume Robert. GE OTXOLA, Eliseo Belzunce. GE de BADALONA, Josep Moldes, Xavi Soler, Brauli Torres, Àngel Villaret, Josep Mula, Jordi Llorca, Elena Navarro, José Amaya, Jaume Mas, Malen Berguedà, Xavi Fuertes, Emilia Doña, Francesc Alfambra, Pep Soler, Vanessa Sánchez, Antonio García, Carlos González.


















Agraïm la col•laboració i suport de les Federacions, Catalana, Aragonesa i Española d’Espeleologia. També del Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido.
La campanya ESCUAIN 2012 s’ha realitzat segons les normes d’expedicions establertes per aquestes federacions i amb l’autorització del Parque Nacional.

Moltes gràcies a tots.

Brauli Torres, president del Grup d’Espeleologia de Badalona

Recull de vistes diverses
































El Virus de Escuain continúa ...
Balti Felguera



5 comentaris:

  1. Felicitats per aquesta tasca sense defalliment, i alhora doble enhorabona per haver sabut aglutinar tanta gent.
    Els meus millors desitjos perqué, amb la vostra constància i capacitat, aneu desvetllant aquest excepcional carst.

    ResponElimina
  2. Molt bona feina companys!! Aquesta és la prova que darrera de la constància, la insistència i l'afany per l'exploració, la recompença acaba arriban!!

    Bones descobertes i bona espeleo!

    ResponElimina
  3. Enhorabona companys. Molts anims per continuar aquesta bona tasca que esteu desenvolupant d' exploració i descobrint aquest impressionant karts.

    ResponElimina
  4. este último comentario parece que llame a la baralla i la confrontación

    ResponElimina
  5. Por uno de los planos que adjuntais veo que llevais tres uniones del sistema consecutivas en las tres ultimas campañas de exploración.
    Gran trabajo, no desfallezcais, muy buena campaña, y apor los 40 kms!

    Anton

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.