dilluns, 10 de setembre del 2012

La cova del Tabac (3)


Novament, el 06-09-2012 visitem aquesta interessant cavitat de Camarasa, l’objectiu en aquesta ocasió era essencialment fotogràfic, calia una gran galeria per assajar amb les noves andròmines per flash que ha dissenyat en Pere. 

El grup d’aquest dijous, érem cinc: Pere Cantons, José Hidalgo, Josep Pastor, Jordi Perera i “Víctor”, més la juganera companyia de la gosseta Duna que no va parar de córrer amunt i avall per tota la cavitat. 

Avui us mostrarem algunes imatges de la cavitat i deixarem per properes notes algunes observacions sobre les pintures rupestres i les singulars morfologies de les cúpules d’aquesta galeria subterrània.
El camí, ben senyalitzat, va enfilant-se pels relleus del Montroig, només en alguns punts s’han situat cadenes i graons per superar passos de petita dificultat. Nosaltres, amb un dia ben solejat, que ens va fer suar de valent, vam invertir-hi prop de 60 minuts en arribar-hi.

Recomanem que consulteu els anteriors articles d’aquest bloc per tal de completar la visió d’aquesta gran galeria. 

En el recinte final, trobem un parell de llibretes registre que certifiquen una gran freqüentació.

Els fenòmens d’excavació, sedimentació, nova excavació, concrecionament, dissolució, esfondrament, etc. mostren unes seqüencies que evidencien didàcticament les diferents fases d’evolució espeleogenètica.
Encara, per bé que localitzats, es conserven espeleotemes, i mostres actuals de nou concrecionament.

Aprofitem per fer una precisió terminològica. Sovint s’ha relacionat el nom de la cavitat amb el de les fulles de tabaquera preparades per fumar, i també amb una pols que es barrejava amb el rapè, fins i tot que servís d’amagatall pels contrabandistes de tabac. Però en Coromines en el impresionant Onomasticon Cataloniae considera que l’etimologia d’aquest mot és preromana relacionada amb l’ibèric Tauacca, i que d’acord amb la naturalesa dels llocs on es present, podria estar relacionat amb la noció de torre o lloc fortificat. 

Podeu trobar una explicació detallada en l’article de Ferran Alexandri: Noves clarícies sobre el nom de la cova del Tabac a: http://ferranalexandri.blogspot.com.es/2012/02/noves-claricies-sobre-el-nom-de-la-cova.html




2 comentaris:

  1. Amb tots els respectes....en Victor Ferrer ja pot tremolar!!

    Molt bona feina Companyers

    Subi

    ResponElimina
  2. Molt bona explicació!
    Per aquesta zona també hi ha el Congost de Mu, la sortida està des de la central d'Alòs, abans de creuar el pont del Bon Pastor.
    Fuet-i-Mate

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.