dimecres, 26 de setembre del 2012

Cova de Toralla (Lleràs 8)

Situació
Deixem el vehicle a Toralla i des del poble surt un corriol amb alguna fita que es dirigeix a l'oest, direcció a l'ermita de Sant Salvador.

Seguint el camí i arribem a un coll on es divideix; el vessant sud va cap a l'ermita i el nord cap a la vall de Serradell, que és el que agafarem. En aquesta  cruïlla les coordenades son X=328084 Y=4681437.

Desprès d'uns 400 mts. de cami planer, fem una pujada d'uns 20 mts. fent zig-zag fins la cova.

UTM D50 X= 327800 Y= 4681439 Alt  1108m
De les quatre boques que s'obren a l'exterior, les dues extremes queden penjades a la mateixa cinglera. Normalment s’accedeix per les centrals. Formada per dues galeries paral·leles superposada una a l'altra, que es comuniquen en diversos punts del seu recorregut, presenten un desenvolupament total de 276m ì un desnivell de 10m. La galeria inferior es un meandre de bones dimensions.

Va ser excavada durant la segona meitat del segle XX per Bosch i Gimpera i també per Maluquer de Motes. En ella s'hi han trobat estrats de l'època neolítica i de l'edat del bronze.

Montse Roca, i Juli Serrano (S.I.E.)

2 comentaris:

  1. hola m'interesa trobar la cova, de fet hi e anat 2 vegades a toralla per trobar la cova i sense resultat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Localització de la cova de Toralla.
      Amic Jordi, et dic el nostre mail per tal de que et posis en contacte amb nosaltres e intentarem explicar-t'he el millor possible la localització de la cova. En tot cas, si tens GPS les coordenades son correctes i no es difícil de trobar.
      montseroca2005@yahoo.es

      Elimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.