dimarts, 6 de setembre del 2011

La Cova de la Taverna


El passat dijous 01.09.2011 ens aplegarem 6 ( Dolors, Miquel, Ramón, Ricard, Tere i "Víctor") per visitar la Cova de la Taverna en terme de Margalef a la serra del Montsant.


Aquesta cavitat conglomeratica de 472m de recorregut i 53 de desnivell, constitueix el trajecte subterrani del Barranc de la Taverna, amb el que presenta diverses comunicacions, les més importants a -5, -17 i -51 m.

Per l’interior encara circula un petit cabal que augmenta considerablement en èpoques de fortes pluges. Nombrosos gorgs i revestiment estalagmitics reexcavats ens mostren les diferents etapes d’evolució de la cavitat. En el seu conjunt el conducte està caracteritzat pels productes clastics de grans dimensions que van sembrant la galeria i que ens obliguen a sortejar-los per continuar avançant. En alguns punts son precisament aquest grans blocs els que per encaxament constitueixen el sostre de la galeria que d’altra manera restarien al aire lliure.


 
En els resalts mes crìtics hi ha instal·lats graons tipus via ferrada i cordes de nusos que faciliten la progressió sense que calgui cap més material especific. Aixó la converteix en un passeig apte per iniciació i que sens dubte es aprofitat per nombrosos grups d’excursionistes i “aventurers” que la frequenten.

Al interés geomorfològic i bioespeleológic (Anillochlamys, Myotis..) cal sumar la relativament recent troballa del gravat d’un cérvol de 13 cm d’aire paleolític, que segons els experts, constitueix la mostra d’art rupestre més antiga de Catalunya.


Selecció d'una part de les fotos realitzades



Finalitzada l’activitat espeleològica anàrem al bonic poble de Margalef. Per sorpresa ens trobem amb un espeleòleg!.  És un company de la SIS de Terrassa que hi estiueja, treballant en el bar que vam escollir per fer l’entrepà. Fou una trobada amigable i ens informà, que contràriament a la migrada presència d’espeleòlegs hi ha una gran freqüentació d’escaladors pels que s’han previst diverses instal·lacions.

2 comentaris:

  1. Sabeu com está l´afer de l´embassanent?. Es podrá fer valdre la pintura del paleolitic per conservar la cavitat?. Per que si no , tan sols podrá fer aquesta cova l´equip de Freatic....

    Floren.

    ResponElimina
  2. Tens tota la raó Floren, existeix un avant-projecte d'ampliació o recreixement de l'embassament de Margalef, desconec en quin punt es troba ara. Jo la ultima noticia que tinc esta desfasada (del 2010):
    http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/-/12-infraestructures/183369-lampliacio-de-la-presa-de-margalef.html?tmpl=component&print=1&page=. No estria demes de efectuar alguna acció al respecte, bassat-nos com be dius amb el tema de les pintures rupestres, si no fem res de ben segur que la cova sera engolida per l'embassament.

    Enric P.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.