dilluns, 28 de març del 2011

Avenc de l’Infern, la Morella.


Dijous 24.03.11 avui ens apleguem dotze : Enric, Dolors, Jaume, Jordi, Josep, Miquel, Pere, Teresa, Ricard, Valeria, “Victor” i “Visu” (independent, GIE, GEB, GEP, SIE).


Dins del projecte troglocharinus, anàrem a recollir coleòpters a l’Avenc de l’Infern al massís de Garraf, terme municipal de Begues.

Arribats a la Morella, ens dispersarem per trobar la cavitat i ja que érem una bona colla, ens dividirem per tal que una part anaren a davallar una altra de les cavitat properes que en principi devia ser l’avenc del Bufí i que finalment fou l’avenc Amat i Pagès.


En la prospecció pel rascler i el garric, es troben diverses cavitats desconegudes per nosaltres o d’altres d’incipients que pel que sembla els companys Dalton encara no han “condicionat”, potser ens tindrem que posar-hi nosaltres.

L’avenc de l’Infern

Aquesta petita cavitat de -20 m ha estat objecte d’una nota del recentment finat Joaquim Montoriol, publicada en Speleon (1951) on per la gran quantitat de productes clàstics que s’acumulen a la seva planta considera que necessariament devien de procedir de la interceptació d’un torrent exterior, i d’aquí un relleu força diferent de l’actual el que remuntaria el seu origen al Miocè, seria doncs una de les cavitats més antigues del massís.


Em sap greu no coincidir amb el mestre Montoriol, però avui en dia les coses no les veiem de la mateixa manera. En la acumulació clàstica, no hi veiem signes de transport que els hagin “desgastat”; per tot arreu trobem signes del típic procés de generació de pous per infiltració-disssolució, amb diverses fases successives de excavació, dipòsit i reexcavació. Per tant no creiem necessari cap altre mecanisme genètic que el de la simple infiltració d’una part de la petita conca de recepció que constitueix la dolina en la que s’enclava.


L’avenc Amat i Pagès



Prospecció

Tot “passejant” per aquest vessant del Puig de la Morella localitzarem en les següent coordenades (GPSmap 60CSx, UTM, ED50) algunes cavitats que podrien ser objecte de desobstrucció:

X 0409192, Y 4572217


X 0409115, Y 4572315


X 0409162, Y 4572287

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.