dissabte, 6 de novembre del 2010

Cova de Ses Llagrimes


En Miquel Ángel Perelló, ens envia novament, enllaços a la seva obra fotografica, en aquesta ocasió de l’extraordinaria Cova de Ses Llagrimes (Alcudia, Mallorca).


"Fotografíes del passat 16 de Setembre.

La cova es troba en el terme municipal d'Alcúdia,es tracta d'una captura càrstico-marina d'accés subaquàtic que destaca per l'extraordinària bellesa i el bon estat de conservació de les concrecions calcàries que conté.

Per ser visitada es requereix d'embarcació i una vegada localitzada la cova en el penya-segat passar un petit sifó que es pot realitzar en apnea.

El reportatge que vam fer es limita a la sala principal no vam poder dedicar-li més temps pel mal estat que es va posar la mar,a l'interior de la cova ho notes pels bruscs canvis de pressió i el retrunyeixi pel xoc de les ones i vam haver de sortir preocupats per l'embarcació i assegurar la nostra tornada."


Aprofitem per incrustar l’article sobre aquesta cavitat publicat a la revista Endins de la Federació Balear d’Espeleologia.


Aqui teniu un vídeo emés pel Canal 4



Entre els diversos enllaços a l’obra d’en Miquel Ángel Perelló seleccionem els següents a l’Espeleobloc:
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/01/miquel-angel-perello.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/06/tragus-maig-2010.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/04/expedicio-tragus-2010.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/09/linia-max-la-cova-del-pas-de.html

divendres, 5 de novembre del 2010

Índex de topografies catalanes publicades (1882-2008)


Novament aquest excepcional espeleòleg i documentalista que és en Jordi de Valles ens ofereix una obra de consulta de gran utilitat. Es tracta de la mes complerta relació de les publicacions on es poden trobar topografies de cavitats de Catalunya.

Publicada enguany, és un volum de 223 pàgines atapeïdes de informació, amb una enquadernació espiral que permet una fàcil consulta.

Realment es una obra de gran vàlua que com és habitual en el seu autor, no es limita a recopilar llistats anteriors, sinó que ha anat a comprovar totes les fonts, verificant ( i esmenant dades errònies), de tot el que relaciona.

Sempre es difícil tancar una edició d’aquesta naturalesa, tot sabent que possiblement apareixeran noves dades, i que caldria anar actualitzant-la periòdicament per incorporar les noves aportacions dels successius anys. Per això agraïm, encara més, la decisió i valentia d’en Jordi de posar al nostre abast la feina realitzada.

De la presentació de l’Espeleo Club de Gràcia, extraiem els següents paràgrafs:

“En Jordi es consolida com un dels millors documentalistes en matèria espeleològica d’aquest país. Precisament, quan l’espeleologia catalana ha assolit un extraordinari grau de maduresa, ens calen documentalistes que recullin, inventariïn o sintetitzin informació, amb la finalitat de reunir en poques obres fonamentals tot l’extens coneixement espeleològic que, ara per ara, es troba dispers.

I dintre d’aquestes obres fonamentals, sens dubte es troba el present “Índex”. Volem posar èmfasi en el fet que es tracta d’una eina eminentment pràctica. Quin espeleòleg no s’ha preguntat mai on pot trobar la topografia d’una cavitat que pretén visitar?. Doncs bé, l’Índex li dona resposta. És més, es tracta d’una obra que haurà d’esdevenir de consulta habitual”


La primera part de l’Índex relaciona, any per any, 1.385 publicacions amb la indicació de les topografies que contenen.


En la segona part és presenta la relació alfabètica de 3.200 topografies referides a 2.845 cavitats diferents. Aquest llistat, amb entrades pels sinònims, ens reenvia a la primera part a les obres on foren publicades.

Certament és una obra auxiliar, i per veure les topografies, cal anar a les publicacions que relaciona, que no sempre son fàcils de localitzar. Per això ens caldrà que l’autor pugui anar publicant els successius volums del seu excepcional Catàleg Espeleològic de Catalunya on es reprodueixen totes les topografies publicades.

La primera referència (1882)

La referència més moderna (2008)

També permet valorar el nombre de topografies publicades cada any, la que apareix mes cops, la més antiga o la mes moderna, etc. una pila de informacions pels amants de la història o de l’estadística.

La Falconera, juntament amb l'avenc de la Ferla, son les topografies mes publicades (22 cops)


En resum, un treball meticulós, obra individual d’un infatigable espeleòleg, que amb voluntat i determinació està duent a terme una tasca gegantina al servei de tots.

Moltes gràcies Jordi.



dijous, 4 de novembre del 2010

Urbasa 2


L’article d’ahir dels amics i consocis Montse i Juli ja era prou extens i vaig deixar per avui alguns materials complementaris.

D’entrada un antic, però encara interessant article del prestigiós espeleòlegs estelles Adolfo Eraso, on estudia alguna de les cavitats visitades.



En segon lloc, un mapa ampliable del parc natural.




Enllaç a la web del Parc Natural d’Urbasa

L’Espeleologia en Terra Estella, una selecció de fotos de cavitats d’Urbasa i Andia, extretes de la web d’Estella.



Finalment un vídeo del col•lectiu Escur televisat pel Canal 6

dimecres, 3 de novembre del 2010

Vacances a Urbasa (Navarra) Setembre 2010


Set hores de còmoda autopista, amb les aturades reglamentàries, separen Barcelona del Parc Natural d’Urbasa, prop de Pamplona. Ens disposem a passar les nostres vacances al setembre del 2010 a un petit bungalow al Càmping Bioitza, al bell mig del paratge on, per cert, no hi ha ni cobertura de mòbil ni possibilitat de connexió a internet. O sigui una meravella.


Tenim una llarga llista d’avencs i coves i volem aprofitar al màxim els dies de que disposem, així és que… anem per feina.


Cova Basaura,  la cova amb l’entrada més perfectament rodona que hem vist mai. Fem el pou i el recorregut fins al llac,  però ens trobem un passamà amb la corda trencada, per tant, optem per fer les galeries circulars fins al sifó. És una cova de dimensions considerables, amb passos estrets,  galeries amples, caus de blocs i colades, tot i que té poques formacions.


Cova Agileta i Laminatitur,  en aquestes coves, a prop del càmping, hi anem a deixar-hi unes “trampes”  de “quesito” a veure si d’aquí a alguns dies hi trobem alguns coleòpters.

Argileta
Laminatitur

Arleze. L’entrada es situa al capdavall d’una immensa dolina, on una rampa de 100 mts. et porta a la grandíssima boca d’entrada. Continua un ramal amb petits ressalts i grans colades.

Tximualeze. Sempre que l’avenc està al mig d’un prat, el trobem protegit per una tanca circular de pedra per evitar que el bestiar hi caigui, cosa que facilita moltíssim la localització. Ens trobem en un dels avencs mes importants de la zona, tant per la seva fondària, 165 m. com per la seva bellesa.



Dos mesos abans de la nostra partida, varem escriure a l’Ajuntament de Zudaire  perquè ens donessin el permís per transitar per la carretera de les Améscoas, i poder accedir a l’Akuandi, Cristinos i La Catedral, totes tres, d’obligada visita.

Akuandi té tot el que es pot demanar a una cova, després de la petita entrada i la rampa que sembla caracteritzar les coves que hem visitat en aquesta zona, desemboca a una sala amb un petit ressalt  i amb un pou de 15 mts. i desprès de fer un recorregut d’uns 500 mts. arribem fins a dos llacs, pràcticament secs, però amb una gran quantitat i varietat de formacions entre l’un i l’altre, amb una preciosa bandera i un sostre ple de macarrons finíssims.



Cristinos.   La petita boca dins una dolina amaga l’entrada més peculiar que ens hem trobat, perquè han “fabricat” una escala de cargol amb pedres planes i fang per poder-hi accedir sense la necessitat de cap corda. Un cop a dins, deixem el riu que es perd cap avall i nosaltres remuntem un petit ressalt que també han preparat amb escales de pedra. Finalment, arribem a la meravellosa sala del llac on les columnes i gorgs són d’un color blanc i or bellíssims.


La Catedral, és un altre d’aquests avencs que estan envoltats de pedres. La instal•lació de baixada al pou d’uns 20 m. es munta a una biga -sí, una biga d’obra- , amb una aparença insegura. Un cop a dins, trobem unes estalactites grandioses.

Avui anem de cacera: Primer, fins a la cova de Laminatitur, a veure què hi ha a les trampes. A totes tres hi trobem petits coleòpters vermells, tots iguals; després, anem a l’Agileta i de les tres trampes, una està deshabitada, l’altre hi ha els mateixos coleòpters vermells i a la última trobem un “pseudoescorpí” molt petit. Ho guardem en els petits pots de vidre que ens va preparar en Jordi Comas, com si d’un tresor es tractés.

Sima del Aibol, l’avenc està junt a la carretera, la caseta d’informació i d’una barbacoa. La petita entrada, dóna pas a un pou bastant aeri d’uns 15 m. fins a una sala bastant gran, plena de brossa, per desgràcia. Allà la galeria s’obre a banda i banda: cap a una, hi ha un recorregut d’uns 200 m. plens de fang i sediments que formen un riu; i l’altre banda, baixa per una rampa de fang, uns 10 m. i també acaba amb dos meandres plens de fang.

Ens veiem en l’obligació de fer la “bona obra” de les vacances, així és què anem a la caseta del guarda perquè ens doni sacs. A la tarda hi tornem a baixar i en tres hores aconseguim treure tres sacs de deixalles, des d’una pilota de futbol, bosses, envasos de tota mena, vidres, fins a un bidó de llauna. En fi, el que bonament podem.



Cogotes de Anderaz. De bon matí agafem la carretera de Otsaportillo, també cal permís per a circular-hi. La boca es un enfonsament al mig d’una petita dolina i després de baixar el pou d’uns 30 m. arribem a una sala gran amb quatre ramals, el més important és ple de blocs caiguts i molt de fang durant uns 300 m. Al final hi ha una sala de gran alçada per on es podria endevinar una altra entrada taponada. Un altre ramal té boniques formacions, l’altre té uns gorgs totalment buits, i l’últim manté un petit rierol.



P1001. El primer pou són 40 m. a plom, directes, sense cap reinstal·lació, tot i que alguna seria molt convenient. Després d’una baixada molt pronunciada totalment de fang i fulles, arribem, com no, a una gran sala. A l’esquerra no es va enlloc, endavant s’acaba amb un derrubi, que si tinguéssim una topo fiable, podria ser la continuació de la cova Agileta. A la dreta, passem per un petit pas amb un sostre cobert de macarrons i anem a una baixada pleníssima de formacions de tota mena i colors i, d’allà, a un altre pou de 30 m. per acabar en un llac de fang.


A més a més de totes aquestes activitats espeleològiques, hem de remarcar la bellesa del paisatge que varem gaudir fent unes excursions extraordinàries.


El hayedo encantado”, “El laberinto de piedra”, el naixement del riu Urederra, “El balcón de Pilatos”, la cova turística de Mendiluko, l’excursió fins a l’entrada de la immensa cova Leze, la ruta de les cabanes de carboners, la caminada fins a l’ermita de San Adrián des del port de Lizarraga, passant per Portupekoleze i per la calçada romana de ¡¡¡ Tarraco a Asturies ¡¡¡ …

… i les ciutats, Pamplona, Vitòria, Sant Sebastià, Biarritz, Zarautz, Estella….. de tot això no us posem fotos, sinó que us animem a fer el viatge.



Ja de tornada quedem amb en Jordi Comas per donar-l’hi les nostres troballes a les coves i, finalment, després d’una observació exhaustiva, el seu dictamen ha estat:

"Els Coleòpters són Euryspeonomus (Urbasolus) eloseguii Español i Troglorites breuili Jeannel.
El Pseudoscorpí possiblement pot ser Neobisium (Blothus)???, però se l’hauria de mirar un especialista.Una cosa interessant, alguns dels coleòpters Leptodirini estan infectats per uns fongs (Ascomycets Laboulbenials) i és la segona vegada que es troben, i sols se’n coneixen d’aquesta espècie, que es diuen Diphymices urbasoli Santamaria."

Ep !!! no està gens malament, en una propera ocasió que tornem a Urbasa posarem més trampes, no sigui cas que hi trobem alguna nova espècie…qui sap.


Montse Roca i Juli Serrano

dimarts, 2 de novembre del 2010

Botet de Casa Rei


El 28.10.2010 el grupet dels dijous visitarem el Botet de Casa Rei, Tremp - Pallars Jussà. En aquesta ocasió érem set: Ricard Alsina, Dolors Boter, Julià González, Roger Lloses, Josep Pastor, Manel Vizuete i Josep Ml. Victòria (GIE, GEB, SIE).



Les darreres ventades abatéren un gruixut arbre sobre la pista d’accés tallant totalment el camí. Gracies a la destral que duia la Dolors i la tasca d’aizcolari d’en Josep, s’aconseguí deslliurar la pista, això si, un treballant i sis mirant-ho. Molt edificant.



Excavada en els conglomerats de la Serra de Lleràs, aquesta cavitat de 1.278m de recorregut i un desnivell de 37m és un del fenòmens subterranis més interessants de la serralada. Funciona actualment com una cavitat intermitent, don prové el topònim de botet, al igual que el proper Botet d’Esplugafreda que situat pocs metres més baix, comparteix funcionament hidrològic.

La progressió per la galeria principal finalitza ocupada per uns nivells sifonats variables dels quals dos han estat travessats en èpoques de sequera, el tercer constitueix el termini de la galeria i no ha estat superat fins ara.



Trobareu en aquesta nota el que fou publicat en els EspeleoSIE 18 (1976) i 27 (1984), i també la tot recent versió en pdf de la cada cop més complerta base de dades accesible per Internet l'EspeleoÍndex.


EspeleoSIE 18 (1976)


EspeleoSIE 27 (1984)



EspeleoÍndex 10.2010


Potser us sorprendrà que existeixin dues topografies de la cavitat en les que van participar membres d’un club que poc temps després és passen a un d’altre. La veritat és que les dificultats de convivència, especialment quan apareixen infidelitats de parella, lamentablement, han originat problemes personals que provoquen i magnifiquen el distanciament entre clubs. Després el temps posa a tothom al seu lloc.




Si observeu els dos aixecaments de la cavitat comprovareu que apart de la diferent qualitat del dibuix, la poligonal reflectida resultaria idèntica si no fos pel tram inicial de la xarxa de gatoneres, que aquest dia vam comprovar amb un DistoX que s’obre a 91º, és a dir aparentment en correspondència a la segona topografia publicada.


Veieu una selecció de les fotos realitzades.