dimarts, 28 de desembre del 2010

Burgos, desembre 2010 (2)


- Museu de Burgos

El “Museo de Burgos” conegut abans com a museu arqueològic provincial, va iniciar el 1979 un important procés de transformació per ampliar-ho i renovar les seves instal·lacions. La Casa Miranda (un de les millors cases senyorials burgaleses) va ser restaurada íntegrament i dedicada a les seccions de Prehistòria i Arqueologia. D'altra banda, la contigua Casa d'Iñigo Angulo, adquirida per l'Estat el 1986, es va dedicar a la secció de Belles Arts.


La secció de Prehistòria i Arqueologia consta de vuit sales distribuïdes en les dues plantes superiors i a les galeries del pati de la Casa de Miranda. Exposa objectes corresponents a la Prehistòria (Paleolític, Neolític, Edat del Bronze i Edat del Ferro), l'Edat Antiga (èpoques celtibèrica, romana, tardorromana i paleocristiana) i els inicis de l'Edat Mitjana (època visigòtica). Les peces són de molt variada procedència, recollides en jaciments dispersos per tota la província. Maquetes, fotografies i plànols faciliten la comprensió dels jaciments.


El seu contingut discorre des del Paleolític fins l'època visigoda. Entre les peces que es localitzen en la mateixa destaquem els conjunts prehistòrics de la Serra d'Atapuerca, les troballes d'Ojo Guareña, i altres materials entre els que ocupen un lloc rellevant les aportacions del Grup Espeleològic Edelweiss.

(disculpeu la qualitat de les imatges ja que no es permesa la utilització de flash ni trípode)











Les aquarel·les de Fernando Fueyo


Fernando Fueyo (Vilaller, Lleida, 1945), és un dels més destacats il•lustradors científics, es pot afirmar, sense dubtar que la seva és una vida dedicada a il•lustrar la natura i a defensar el patrimoni natural a través de revistes com Quercus, Natura, Ambiental, GNCI , etc.

Dotat d'una inigualable tècnica per a l'aquarel•la i el dibuix, construeix les seves imatges a partir d'una pacient observació, de l'estudi detallat dels detalls de cada espècie, i de cada paisatge. Ha estat distingit amb diversos premis internacionals, entre ells el de la Societat Científica de la Ciència i la Il•lustració i el de la Societat Geogràfica Espanyola.


El seu primer acostament al karst de Burgos es va produir el 2004, fruit de la seva vinculació amb Juan Luis Arsuaga per il•lustrar l'obra "El món d'Atapuerca".
 
Aquelles aquarel•les sobre la Serra d'Atapuerca també van estar exposades a la Cultural Cordón de Caja de Burgos i finalment van ser adquirides per la Fundació Atapuerca, iniciant un recorregut itinerant.

 
D'aquí va néixer l'encàrrec d'una sèrie de tres publicacions amb el títol general d'Una mirada natural. La primera d'elles, sobre la Fauna burgalesa va veure la llum el 2008 amb textos de Benigne Varillas. El 2009 li va tocar el torn al segon volum: Arbres de Burgos, també amb Benigne Varillas i el de d'aquest 2010 tracta sobre Roques, terres i paisatges de Burgos, aquesta vegada de la mà de l'escriptor Juan Carlos De la Madrid.
En la nostra visita ens prohibiren explícitament fer-hi cap fotografia, de manera que us presenten una
reproducció parcial del darrer llibre per tal que aprecieu la qualitat de les seves aquarel•les.


Continuarà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.