dissabte, 27 de novembre del 2010

Les pintures de Lascaux, amenaçades de nou per fongs.

"Lascaux (en occità, Las Caus), cova situada al sud-oest de França que posseeix una galeria de pintures de l'edat de gel, està novament en estat de setge. Diversos errors en els treballs de conservació de la cova en van alterar el microclima i ara les pintures estan amenaçades per fongs.

El personal investigador, però, té l'esperança que un nou comitè científic independent desenvoluparà una política de conservació més encertada i es podrà protegir aquesta obra d’art rupestre de 18.000 anys d'antiguitat.


Els problemes de conservació de les pintures tenen una llarga història a Lascaux, que ja va ser tancada al públic el 1963 un cop van començar a créixer algues verdes a les parets. Després d'un tractament amb formol i antibiòtics i la instal•lació d'un sistema de ventilació especial, durant quatre dècades no hi va haver cap problema.

Però l’any 2000 l'entrada de la cova es va ampliar i es va enderrocar part del sostre per instal•lar un sistema de ventilació més potent. Les obres i les fortes pluges caigudes durant la reforma van permetre que l'aigua entrés a la cova, cosa que va alterar radicalment el microclima de la cova i va causar la proliferació d'un fong blanc, el Fusarium Solani, que tanmateix va ser controlat ràpidament. Novament, el 2007, la cova es va començar a enfrontar a un nou invasor, un fong negre, que avui dia continua amenaçant les pintures.


Els errors comesos en els treballs de conservació de Lascaux han posat de relleu la necessitat d'un enfocament al problema més multidisciplinari, ja que qualsevol intervenció pot tenir efectes col•laterals desastrosos sobre aspectes microbiològics i hidrològics de la cova. El 2008, es va demanar a la UNESCO que afegís Lascaux a la llista del Patrimoni Mundial en Perill. I, al febrer de 2010, el Ministeri de Cultura de França va substituir el seu comitè científic, per un altre de més petit format exclusivament per científics.

Aquesta mesura ha estat ben rebuda per investigadors com ara Michel Goldberg, biòleg de l'Institut Pasteur de París i crític ferotge de les polítiques de conservació dels últims anys a Lascaux, que ha proclamat la seva satisfacció amb el nou comitè encara que es lamenta per la manca d'experts en àrees clau com ara el clima subterrani o la micologia.

El problema immediat a què s'ha d'enfrontar el nou comitè és el fong negre. Poques àrees de les pintures s'han vist afectades fins ara, i sembla que el fong és manté estable en algunes parts de la cova i, fins i tot, retrocedeix en d'altres. Però, en última instància, podrien fer més mal que les infestacions anteriors, perquè aquests fongs produeixen unes taques de melanina que perdurarien a les parets després de la seva exterminació. El personal investigador encara ha d'identificar de quina espècie es tracta (no se sap si és Ulocladium o Scolecobasidium) i tampoc s'ha decidit la millor manera d'eliminar-lo, tot i que sembla que un tipus d'enzims en podrien ser la solució. La lluita contra les taques de melanina en l'art rupestre també serà difícil, ja que es descarten els tractaments agressius.

Però el desafiament més ampli, diuen els científics, serà comprendre el funcionament de la cova prou bé com per estabilitzar el seu medi ambient subterrani i evitar qualsevol nou atac microbià en el futur. "

Font: Nature (2010), 467, 375-376

Informe Comité Científic



Un vídeo força interessant:



Articles anteriors a l'Espeleobloc
La “malaltia” de Lascaux 21.02.08
Lascaux com mai l’heu vist 05.07.09


Article suggerit per en Pau Pérez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.