dilluns, 15 de novembre del 2010

Cova de l'Escaleta


El 11.11.10 anàrem a fer una visita a la Cova de l’Escaleta a Camarasa. En el grupet d’aquest dijous érem 10: Dolors Boter, Julià Gonzalez, Jaume Julià, Miquel Nebot, Jordi Comas, Teresa Hernandez, Ricard Alsina, Jordi Trujillo, “Victor” i “Visu” (EspeleoCorb,GIE, GEB, GEP i SIE).

La localització fou un xic més complexa del que esperàvem, ningú de nosaltres havíem estat abans i per això el guiatge es basava en la documentació que havíem aconseguit. Però ni les coordenades, ni els itineraris consultats resultaven apropiats, primerament era evident que les cotes d’altitud idèntiques per la Cova del Tabaco i l’Escaleta (620m) no podien ser correctes, i d’altra part la referència al inici del camí poc abans del Km 16 de la carretera C-147 eren totalment desfasats.


De fet la carretera es denomina ara C-13 i el camí s’enfila per l’esquerra poc després del Km 46 i abans del túnel de l’embassament de Camarasa (direcció Fontllonga). Probablement deu d’esser una sendera poc transitada, mig envaïda per la vegetació, el que sovint la desdibuixava i més que seguir-la ens calia endevinar-la. Si això li sumem que tot i lleugerament ascendent en el seu conjunt, va aprofitant les terrasses entre els cingles, generalment per la vorera dels estimballs un xic relliscosos, comprendreu que una bona la part de l’equip s’anés desanimant tot escampant-se per canals errònies.

Inici del camí.
 


Només tres no defallirem, animats per que de tant en tant apareixien unes fites que podrien indicar que anàvem per bon camí, i efectivament al final, penjada en una paret, localitzem una boca gens espectacular, però no hi ha dubte, hi ha estacada una corda per facilitar el seu accés. En total des d’inici del camí hi han uns 800 m en línia recta i en la vertical hem remuntat uns 200 m per sobre de la carretera.

Les coordenades obtingudes pel GPSmap 60CSx de Garmin (corregides per la nostre dificultat de localització dels satèlits en proximitat de les parets), son UTM projecció ED 50, fus 31T: X 324190, Y 4641015, altitud aproximada 438m. (segons indica en Francesc Rubinat les coordenades correctes son X:324539; Y:4641253, gràcies).

Adjuntem el treball de l’Ullastre publicat a Geo y Bio Karst (1967) i la topografia més “moderna” d’en Rubinat (1976).




Es tracta d’una cavitat d'un recorregut proper als 250m, entretallat per grans blocs, molt polsegosa i amb una colònia nombrosa de ratpenats que confereixen una fortor característica a les primeres sales. La major part del conducte, el que podríem denominar la galeria principal, és de fàcil recorregut.

Aquí teniu una selecció de les fotografies que vam fer.

Tot i que la morfología dominant es la clàstica i han nombroses formes de dissolució al sostre i parets.


Algú ha deixat petja de la seva “gesta” collant una placa amb les seves inicials.Una mostra lamentable, en una cavitat que per altra banda està prou neta de les clàssiques inscripcions parietals.

1 comentari:

  1. Bon dia companys, primerament volia comentar que la darrera topografia de la cova de l'Escaleta no es sols meva, hi van participar altres companys, tal com queda reflectit a la topografia que apareix a "Espeleoindex", per cert si l'haguéssiu consultat poder us hauríeu estalviat haver-la de buscar tant. Per cert les coordenades que doneu són errònies, situeu la cavitat a 400 metres més al SW d'on es troba, les coordenades correctes tal com s'indica a "Espeleoindex" son X:324539; Y:4641253.
    Si us hi fixeu, des de les coordenades que faciliteu vosaltres, es impossible fer una fotografia com la que mostreu des de la boca, en que aparegui el pont del pastor i el riu Segre longitudinalment.
    Salutacions.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.