dilluns, 23 d’agost del 2010

Evolució del carst de la Provença


La revista electrónica francesa Physio-Géo en la seva edició de febrer del 2010, publica un article de Jean-Joseph Blanc, amb el títol « Histoire des creusements karstiques et des surfaces d'érosion en Provence occidentale »

L'article ofereix una síntesi dels coneixements sobre els ambients geodinàmics, altament evolutius de la Provença Occidental, i les relacions amb l’espeleogènesi i l'evolució de les superfícies d'erosió, des del desenvolupament dels paleocarst de bauxites del Cretaci, fins les variacions en el nivell de la Mediterrània durant el Quaternari, passant per les fases tectòniques i les superfícies d'erosió de l'Eocè, Oligocè i Miocè, i els esdeveniments dels del Messinià.

L'estudi s'estén a les superfícies en posició subaquàtica actual i les seves deformacions: falles de la Cassidaigne, i el bancs de Blauquières i Magaud. S’analitzen les seqüències de reompliment de cavitats, el concrecionament, la deformació i la direcció dels drenatges i galeries.

L'aixecament massiu del carst en el Quaternari està subratllat com element fonamental. Finalment, s’examinen les tensions tectoniques que afecten a les cavitats càrstiques i els seus reompliments.
En resum una reflexió d’actualitat sobre la carstificació en un àmbit geogràfic mediterrani que ens es molt proper i amb unes imatges de gran interès morfològic.


Agraim a l’autor l'autorització rebuda per reproduir el seu treball en aquest post.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.