dissabte, 28 de març del 2009

Alain Baptizet cineasta de les cavernes

Autodidacte i cineasta, veterà espeleòleg, Alain Baptizet va començar a fer pel·lícules documentals sota terra. Les condicions de realització molt restrictives no el van descoratjar. En comptes d'això, li va permetre adquirir una solida experiència tècnica. Arquitecte de la imatge, a la recerca d’aventures, decideix sortir per a Àfrica, per fer realitat el seu somni d’aventurer al Camerún. Fruit d’aquesta experiència ha realitzat nombrosos documentals.

Si repassem la seva filmografia es freqüent trobar-lo amb nombroses produccions de cinema i tv, ja sigui com a director, responsable de fotografia, etc.


El 1981 publicà “Cineaste des Cavernes” on descriu les seves primeres experiències de realitzador de cinema subterrani.

Tot seguit llistem l’ingent obra espeleològica d’en Baptizet.

Les cascades de la nuit (26mn)
Siphon moins 1455 (30mn)
Point de non retour (50mn)
20 000 lieues sous la terre (50mn)
La conquête des abîmes (50mn)
L'énigme du Frais-Puits (50mn)
Les pionniers du sous sol (3 x 18mn)
Un regard sur la France profonde (20mn)
Solo (13mn)
Menaces sur les eaux souterraines (45mn)
P 305 (40mn)
Verticales insolites (20mn)
Les Troglophiles (45mn)
Recherches en pays calcaire (40mn)
Grottes en péril (45mn)
Le syndrome profond (45mn)
Le marteau et la pointerolle (30mn)
Les mangeurs de rochers (26mn)
L'Ecole Française de Spéléologie (40mn)
Créatures étranges du sous sol (20mn)
Les cavernes de Vulcain (20mn)
Dans les profondeurs du Frais-Puits (50mn)
La conquête d'un monde sans lumière (54mn)Série 13 x 26mn (vidéo) "La Face cachée de la terre"

Algunes d’aquestes produccions participaren en les primeres edicions del Festival de Cinema Espeleològic del E.C.G.

A Espanya l’any 1990 es comercialitzà una sèrie de 10 vídeos VHS amb el títol “Descubriendo el 7º Continente” que recullen una bona selecció de la seva filmografia.


Finalment ens plau encabir dos fragments dels seus documentals de recreació històrica.

Martel





Cascades de la nuit




divendres, 27 de març del 2009

Cap de Creus

Regirant els esplèndids mapes digitals del Institut Cartogràfic de Catalunya a escala 1:5.000 disponibles a la web del ICC, es troben quantitat de topònims de cavitats, en una bona part desconeguts espeleològicament.

El cas del Cap de Creus és particularment il·lustratiu. Son nombroses els noms de cavitats que no figuren en el volum 4 del Catàleg d’en Borràs-Miñarro-talavera, ni en el posterior núm 1 del Inventari d’en Miñarro-de Valles. Probablement es tracta de petites cavitats, majoritàriament marines que caldria investigar.

Revisant un tram d’aquest línia de costa, he localitzat entre cavitats conegudes com el Cau del Lliri, o la Cova Tassana (freqüentades pel company Floren Fadrique i d’altres bioespeleòlegs) aquests fenòmens no inventariats:

Cova del Tabal
Cova dels Dormidors
Cova del Rec de la Galera
Cova de Tamariu
Cova de les Mongetes
Cova Gran de la Punta
Cova del Palou
Cova de les Bruixes
Cova del Calis
Cova del Grill
Cova Terrano
Cova de Sa Figuera
Cova des Pelegrí
Cova de l’Esllavisada
Cova del Pebre
Cova de la Pelosa
Cova de les Cambres

A continuació trobareu uns fragments dels citats mapes amb la corresponent informació toponímica:

Certament és un relleu amb cavitats modestes però igualment interessants, encara que nomes sigui per a perfeccionar els inventaris de cavitats del país.



Cova de Sa Figuera

A l’interessant portal de vídeos dailymotion he localitzat la següent filmació de la cova submarina de la Figuera:



A veure qui s’anima i dedica un treball sistemàtic al Cap de Creus; nosaltres hi contribuirem amb molt de gust!

dijous, 26 de març del 2009

Espeleologia Urbana...Cutre

Gairebé des de molt jovenet que vaig començar a fer espeleo sempre havia tingut una il·lusió : baixar o pujar des d’algun edifici de Barcelona.

Un cop, fa ja uns quant anys, coincidint que tenia una amiga que vivia en un àtic amb terrat, fins i tot vaig trucar al 010 i em van passar amb la guàrdia urbana per que hem contestessin una pregunta molt innocent i senzilla: “Està prohibit baixar per la façana d’un edifici barceloní?”. La resposta no va esser una prohibició, no senyor, però em van dir que calia demanar permís per que la policia municipal tallés de forma parcial el carrer per evitar que pugues fer mal a algú. I, es clar, jo només volia passar-m’ho be, no donar l’espectacle, i amb això ja em vaig destrempar del tot.

Però un dia vaig poder obtenir aquesta petita satisfacció.


Vivia jo abans a la baixada de la Glòria, el primer carrer barceloní on van posar escales mecàniques, que sempre estaven i continuen estant plenes de turistes que venen amb metro, surten a la parada Vallcarca i pugen a peu cap el Parc Güell.

Una tarda estava a casa i vaig començar a escoltar uns cops contundents a l’escala, a l’alçada del pis de sota. I poca estona després van pujar a visitar-me els veïns i em van explicar el seu problema: Tot i que ara no recordo exactament de que anava, mes o menys passava que no podien obrir el pany per entrar a casa seva i els cops els estaven donant ells per tractar d’entrar per la força al seu piset. I ara volien provar si des de el meu era factible baixar al seu pel pati interior i accedir-hi per alguna finestra per provar a obrir des de dintre.

Jo els hi vaig ensenyar la meva finestra de sortida al pati interior i es van desanimar de seguida. Impossible! No havia on agafar-se per baixar els tres o quatre metres que separaven ambdues finestres i l’alçada era considerable. Però, vet aquí que ells no sabien que tenien un veí espeleòleg i que s’estava morint de ganes de trobar algun pretext per baixar i pujar per aquest pati interior!

Jo vivia en un tercer pis i ells en el segon, això amb els habituals planta baixa i principal per sota del primer, significava un desnivell impressionant per un veí normal i corrent però en absolut imposant per qualsevol muntanyenc.


Vaig decidir que per tant poca cosa era mes fàcil instal·lar un elèctron. El vaig lligar al somier del llit mes proper a la finestra i vaig exigir al matrimoni que es quedessin asseguts sobre el llit i no s’aixequessin per cap motiu…. Doncs jo no volia que sortís el llit disparat, em fes caure els quatre o cinc pisos i que a sobre s’estimbés amb matalàs i tot sobre el meu cap. Tots dos veïns amb el seu pes aguantarien la precària instal·lació.

Vaig baixar i quin goig! Hagués preferit fer uns rapelillos però la relaxada baixada amb elèctron em va satisfer molt. Vaig entrar en el pis i vaig tractar d’obrir la porta des de dintre… però els cops que havien estat donant des de fora havien fet malbé tot el pany. Per obrir calia trencar. I vaig pensar que no m’agrairien gaire que em carregués (tot i que em venia molt de gust de fer-ho) la seva porta.

Vaig tornar a pujar (Uao!) i li vaig proposar al veí que baixés ell, això si, assegurat per mi amb una corda, com en els vells temps, i que trenqués el que vulgues en el seu pis. Com que era un xicot jove i agosarat va acceptar i va començar a baixar…. Sota els seus peus l’escala penjava en el buit esgarrifós de cinc pisos.....

La seva dona estirada sobre el llit procurant no anar a caure disparada sobre el seu home i jo assegurant al costat de la finestra…. I en aquest moment surt al balconet interior la veïna del meu costat. Com que era una escala moderna ningú ens coneixíem de res, es clar. Es mira espantada al veí que baixa amb dificultat però decidit i pregunta Però què esteu fent….? I el veí, tot i la seva precària situació contesta molt seriosament “es que yo siempre entro asi en mi piso, señora….”. La dona em mira a mi i diu “Que faig? Truco a la policia?” i jo, potser menys inspirat que l’espeleòleg novell que tinc tres metres per sota li dic “No, no, no truqui, que aleshores ens detindrien!”. La dona ens va deixar per impossibles i es va tancar a casa seva.

I així va concloure aquest emocionant dia en que, per fi, vaig aconseguir fer realitat el meu somni de fer espeleo vertical urbana! Tot i que, tant abans com després, de pallassades n’he fet moltes mes a la meva vida.

Jordi Lloret i Prieto

dimecres, 25 de març del 2009

Agenda Trobada Espeleòlegs i Nit de la Imatge



La Cova Verda de Sardenya

Davant el proper viatge a  Sardenya per assistir a l’encontre europeu de ICNUSSA, he repassat la documentació sobre el seu ric patrimoni subterrani, i avui voldria destacar la “Grotta Verde”, situada al Cap Caccia, en les immediacions de la famosíssima i turística Cova de Neptú. 

Estem el territori nord occidental de l’illa prop de la ciutat de l’Alguer on encara se sent parlar català.  Els penya-segats és precipiten un centenar de metres sobre el mediterrani on la Cova Verda obre el seu majestuós pòrtic de 40x7m gairebé penjada com un gran balcó sobre el mar

Una sala de fort pendent, amb estalagmites de 20 m d’alçada, amb una escalinata central,condueix fins els -90m de fondària (recorregut  470m) on trobem un llac amb correspondència amb el nivell marí, que es objecte de nombroses immersions.  


La recerca arqueològica ha localitzat nombrós material incloent gravats parietals, i el que és més interessant també sota el nivell d’inundació permanent es localitzen restes d’una necròpolis neolítica.
Aquestes traces d’ocupació humana en un nivell avui submergit, juntament amb les espectaculars espeleotemes sota l’aigua ens mostren sense cap dubte les importants variacions eustàtiques que ha sofert la mediterrània. 

Per copsar la magnitud d’aquest indret us adjunto un vídeo d’una visita espeleosub i un parell d’articles sobre la cavitat i l’estudi d’una estalagmita que enregistra les variacions climàtiques dels darrers 1000 anys.

 

    height="500" width="100%" rel="media:document" resource="http://d.scribd.com/ScribdViewer.swf?document_id=13596335&access_key=key-1gecgozjbv4c70hybbc5&page=1&version=1&viewMode=" xmlns:media="http://search.yahoo.com/searchmonkey/media/" xmlns:dc="http://purl.org/dc/terms/" >                          value="http://d.scribd.com/ScribdViewer.swf?document_id=13596335&access_key=key-1gecgozjbv4c70hybbc5&page=1&version=1&viewMode=">                                                                                                                                                                                                                                                            height="500" width="100%">                                                                                                                                                                                                          Grotta Verde                            jmvictoria6870                                                                                                                

                                                             
 

             height="500" width="100%" rel="media:document" resource="http://d.scribd.com/ScribdViewer.swf?document_id=13596342&access_key=key-2ilelw4ffwp5c3uxi0zh&page=1&version=1&viewMode=" xmlns:media="http://search.yahoo.com/searchmonkey/media/" xmlns:dc="http://purl.org/dc/terms/" >                          value="http://d.scribd.com/ScribdViewer.swf?document_id=13596342&access_key=key-2ilelw4ffwp5c3uxi0zh&page=1&version=1&viewMode=">                                                                                                                                                                                                                                                    height="500" width="100%">                                                                                                                                                                                                           EstalagmitaGV                          jmvictoria6870                                                                                                                

             
  

dimarts, 24 de març del 2009

Vídeo Cova de la Censada Nova

He rebut la filmació d’en Lluís Auroux de la nostre visita del 12.03.09 a la Cova de la Censada Nova. Es tracta d’un vídeo en format DVD i 16 minuts de durada.

Per presentar-vos un tast, m’he atrevit a reconvertir-lo a format AVI, reduir la resolució, amb una important pèrdua de qualitat, i he retallat la durada a prop de 5 minuts per tal de mostrar-vos-el en aquest bloc.

Tot i aquesta degradació crec que encara resulta un document interessant com complement del post anterior, ja que mostra perfectament el paisatge subterrani de la cova de la Censada Nova.






Perdona Lluís per la forçada mutilació de la teva obra, i gràcies per la teva comprensió en permetre aquesta difusió.

Santito 2009


Sierra Negra d'Oaxaca, Mèxic

L'expedició d’enguany a aquest sistema va tenir lloc del 28 de febrer al 26 de març reunint un equip internacional d'espeleòlegs liderats per Attolini Franco, Gustavo Vela (Mèxic) i Al Warild (Austràlia). Altres participants: Greg Tunnock (Austràlia), Simone Burnell (Suïssa), Bev Ombra (EUA), Ignacio Rafael Ramos (Espanya), Mike Frasier (EUA), Phil Bence (França), Flo Guillot (França), Karim Pacheco (Mèxic ), Marcella Ramírez (Mèxic).

El campament base es va instal·lar a 1.900 m d'altitud a 1,30 hores a peu de la vila de Huizmaloc. La zona d'exploració està a prop de Ocotempa.

Aquest sector ja inclou 3 avencs de més de 1000 m de profunditat: "Pozo Verde", Akemabis "i" Akemati ".

La Sima el Santito ha estat explorada fins - 1.125 metres i enllaça amb Akemabis. Aquest nou sistema arriba ara als -1.180 m i més de 5 quilòmetres de desenvolupament (dades més precises pendents de confirmació).

Altres cavitats en exploració que podrien formar part del sistema son:

Santo (-580 m), l'entrada es situa uns 30 m per sota del Santito
Paisano (-300 m), que es troba
650 m més amunt.







Fotos: Kasia Biernacka



dilluns, 23 de març del 2009

Mulu 2009 i les fotos de Robbie Shone

Ja ha retornat l’expedició Mulu 2009 i com era d’esperar han explorat desenes de quilometres de noves galeries en aquestes cavitat de somni.

En la pàgina web del projecte que des d’aquí podeu enllaçar, trobareu la història de les successives expedicions i els detalls més interessants cavitat per cavitat.
Mentre esperem els informes finals de la campanya us adjuntem alguna il·lustració i una col·lecció de fotografies.


Robbie Shone

Ens plau acollir en aquest bloc un grup d’esplèndides fotos d’en Robbie, documentant la seva participació en la darrera exploració de la gegantina Whiterock Cave (42.924 m) i altres cavitats veines.

Ens agrada especialment, com situant personatges i objectes en primer pla, aconsegueix donar-hi una gran profunditat a les seves imatges.

















Novament ens cal agrair a R. Shone les facilitats que ens dona per difondre aquesta part del seu excel·lent treball, que alhora que provoca la nostra admiració, constitueix un veritable mestratge pels que cerquem reflectir els paisatges subterranis.