divendres, 27 de març del 2009

Cap de Creus

Regirant els esplèndids mapes digitals del Institut Cartogràfic de Catalunya a escala 1:5.000 disponibles a la web del ICC, es troben quantitat de topònims de cavitats, en una bona part desconeguts espeleològicament.

El cas del Cap de Creus és particularment il·lustratiu. Son nombroses els noms de cavitats que no figuren en el volum 4 del Catàleg d’en Borràs-Miñarro-talavera, ni en el posterior núm 1 del Inventari d’en Miñarro-de Valles. Probablement es tracta de petites cavitats, majoritàriament marines que caldria investigar.

Revisant un tram d’aquest línia de costa, he localitzat entre cavitats conegudes com el Cau del Lliri, o la Cova Tassana (freqüentades pel company Floren Fadrique i d’altres bioespeleòlegs) aquests fenòmens no inventariats:

Cova del Tabal
Cova dels Dormidors
Cova del Rec de la Galera
Cova de Tamariu
Cova de les Mongetes
Cova Gran de la Punta
Cova del Palou
Cova de les Bruixes
Cova del Calis
Cova del Grill
Cova Terrano
Cova de Sa Figuera
Cova des Pelegrí
Cova de l’Esllavisada
Cova del Pebre
Cova de la Pelosa
Cova de les Cambres

A continuació trobareu uns fragments dels citats mapes amb la corresponent informació toponímica:

Certament és un relleu amb cavitats modestes però igualment interessants, encara que nomes sigui per a perfeccionar els inventaris de cavitats del país.



Cova de Sa Figuera

A l’interessant portal de vídeos dailymotion he localitzat la següent filmació de la cova submarina de la Figuera:



A veure qui s’anima i dedica un treball sistemàtic al Cap de Creus; nosaltres hi contribuirem amb molt de gust!

2 comentaris:

  1. Si partim de la base que per la inclusió d'aquests topònims a la cartografía l'ICC acostuma a utilitzar becaris que res tenen a veure amb toponimia i per altra banda desconeixem la procedencia i fiabilitat d'aquests topònims, el menys que podem fer és posar-los en quarentena. Ho dic per experiència d'haver anat a cercar-ne algún i sortir esquitllat.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina
  2. Hola companys,

    Per mi no hi ha cap problema en fer equip per a catalogar sistematicament totes aquestes petites cavitats, no son gran cosa pero son interesant. Anims, i compteu amb mi,

    Enric P.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.