dimecres, 30 de desembre del 2009

Bòfia de Boixedera o de Sant Jaume

Aquesta cavitat situada al municipi de Montmajor al Berguedà es coneguda des de temps antics, objecte de troballes arqueològiques i estudis espeleològics, entre els que cal destacar el publicat a Sota Terra (2) en 1935 per en Ramon Semir de Arquer i una petita nota de la SIE publicada en 1978 a Espeleosie 22.




Es una cavitat amb unes esplèndides morfologies que sempre m’ha captiva’t en les diverses ocasions que he tingut l’oportunitat de visitar-la, fins i tot fou objecte d’una de les localitats incloses en el nostre projecte “Formes del carst Català” –inèdit-.


L’any passat vaig participar en una jornada organitzada pel GEB on el sempre meticulós Enric Porcel aixecà la topografia que incloc en aquesta pàgina (479m i -37m) amb visualització ampliable.



El 26.11.09 hi tornarem amb el grupet dels dijous. Jo tenia la dèria d’obtenir una foto de la Sala d’Honor que copses tota la seva magnitud. El resultats tot i no ser òptims ja donen una bona idea.





Aprofito per mostrar-vos un detall de la Plaça de les Bruixes on es poden fer unes didàctiques observacions morfològiques.



El canal de volta i les cúpules

Al sostre de la “plaça” hi solquen aquestes microformes que testimonien una excavació quan la galeria estava curullada de sediments. De fet les parets actuals encara son un re- ompliment sedimentari que ens amaga la roca mare.



La Plaça

El terra està constituït per una capa estalagmítica i gours, una “plaça” en bona part horitzontal amb un graó final, per on circula un petit riuet amb un cabal d’aigua força variable.


Sospito que aquest terra recobreix una acumulació de blocs, el que significaria perllongades èpoques d’inundació d’aquest tram.


Els Ripple

El riuet també és accessible, baixant entre els blocs a l’esquerra en el inici de la Sala de Honor on trobem unes boniques microformes d’ondulació, ara en els blocs del sostre, probablement caiguts de la seva posició original.



Es una cavitat per gaudir dels detalls i elucubrar possibles interpretacions, animeu-vos i fruïu de la visita.


2 comentaris:

  1. Tot i que el Víctor sembla dir-nos que no n'està satisfet del tot, jo crec que són unes fotos "perfectes". No és gens fàcil il.luminar sales grans i llargues, encara que es tinguin flaixos esclaus. S'hi ha de dedicar molt de temps i gent que hi col.labori.
    Llàstima que no es puguin veure més ampliades al obrir-les!
    Lluís Auroux

    ResponElimina
  2. Atenent al comentari d'en Lluís, he substituit la primera imatge per una versió ampliable (a una tercera part de la seva resolució original)i afegeix-ho el gràfic de situació que havia oblidat en la redacció anterior.
    "Víctor"

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.