dissabte, 5 de setembre del 2009

Primeres cavernes escrites en català


L'Associació d'Excursions Catalana es constituí l'any 1878 a Barcelona. En aquesta mateixa data començaren a editar el seu butlletí, on podem apreciar la rapidesa de que disposaren de Socis Honoraris Nats. Potser, si això ho haguéssim llegit només fa uns quants anys, trobaríem a faltar a la guàrdia civil.



Aquesta entitat fou dinamitzadora de la Renaixença Catalana, sense sortir-se de l'ordre general legalment vigent, semblant a conceptes molt actuals, com: considerar-se català (i molt) i no ser catalanista.

Pel que fa a l'espeleologia, encara que a l'època no existís la paraula, ja a l'any 1879 publicaren la ressenya d'una excursió a Sant Llorenç del Munt, on també, com a novetat, presenten les primeres làmines que s'editen des d'aquest butlletí.




Altra de les novetats que presentà l'AEC fou crear una xarxa de delegats a fora de Barcelona. Un d'aquests, E. A. Martel, que ja abans havia col·laborat al butlletí amb un article sobre els Alps, l'any 1890 publicà un article sobre els treballs espeleològics a Bramabiau. Els nostres veïns del nord van considerar l'exploració d'aquesta caverna com el inici de l'espeleologia al seu país (1888).









Amb el pretext de situar-nos a l'època de referència dels escrits anteriors, afegeixo una part d'un altre article dels butlletins (De San Francisco de California al Alt Mississipi amb una excursió al Yellowstone National Park, per Pere Vives i Vich, La Habana, 1884. p. 263/336) que no té res a veure directament amb l'espeleologia, però jo que em trobo molt influenciat, des de petit, per la cultura hollywoodiana de vaquers, romans i pirates, no m'he pogut resistir.







Jo, des de sempre, he anat amb els indis.

F. Miret

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.