dimarts, 9 de juny del 2009

Travessa BC-4 / Mala Boka -1.319 m

El KW-STJ Cracòvia va començar l'exploració al massís del Kanin, als Alps Julians el 1998, quan el Comitè Central per a l'Estudi dels Carst de Kanin l’hi assigna una àrea d'exploració entre els pics Kolic Graben i Mali, per sobre de la Mala Boka cova que s'eleva 700 metres per sobre de la seva entrada en el fons de la vall.

L’accés superior s'ha buscat durant molts anys en l'esperança d'explorar un sistema de més de 1400 m de desnivell. KW-STJ Cracòvia explora la zona cada any des de llavors. Les primeres exploracions pricipalment pels equips eslovens havien constatat que la majoria de les cavitats eren estretes i s’obturaven abans d'arribar a la profunditat de 250 m.

Les exploracións per STJ s’han trobat el mateix problema, però excavant, netejat, ampliant molts dels passatges, amb -261 a BC-1 arriba el primer èxit.

Fou el 2004, que d’aquest esforç surt una espurna d'esperança, es localitza el BC-4, després de diverses desobstruccions i s’explora fins els -320 m.


L’expedició de 2005 va arribar al Kanin el 10 d'agost amb 10 espeleòlegs de KW-STJ Cracòvia, SSE i KKTJ Karakorum. En el BC-4 s’exploren a una sèrie de pous, entre ells un de 230 m, seguit per un meandre fangós, explorat fins a -700 m, i continua...

L’exploració es va interrompre a causa del final de la campanya. Un esforç important es va destinar a l'ampliació de les parts mes estretes per garantir la seguretat de l’avanç per les zones profundes de la cavitat. La topografia es va finalitzar als -668m.

Amb aquestes bones perspectives l’objectiu de la campanya del proper any era la connexió amb Mala Boka.

Malgrat això el 10 de desembre un grup italià aprofundeix 200m i connecta amb la coneguda galeria del milenium de Mala Boka. Finalment el 17 i 18 de desembre de 2005, un grup de 4 eslovens i 4 italians fan en 24 hores la primera travessa des del BC-4 fins l'entrada de Mala Boka.

L'extensió vertical del sistema és 1.319 m i la longitud total de 8168 m. La distància vertical entre les entrades és 1297 m. La via de la travessa te un recorregut mínim de 4997 m.

Aquesta es la narració de les exploracions, però fàcilment heu copsat que hi ha una història negra. Una part de l’equip eslovè-italià que treballaven a Mala Boka contra totes les bones costums i regles del joc net decidiren prendre la drecera i anticipar-se en l’enllaç.


Certament molts cops la realitat es prou complexa com per entendre que qualsevol succés hi ha punts de vista i històries viscudes diferentment pels seus protagonistes, però convindreu amb mi que la supèrbia de considerar-te superior als demes es un dels mes gran defectes de la nostra comunitat.

Aquestes intromissions “pirates” son un càncer que corromp les necessàries col·laboracions entre grups, especialment destructives quan entren en joc diverses nacionalitats.

A tot arreu hi ha assumptes impresentables, nomes cal que de tant en tant algú posi de manifest les conductes insolidàries per tal de saber qui es qui en aquest món subterrani.



El carst eslové ja té 6 cavitats que superen els -1000 m:
Čehi 2 (1502 m)
Sistem Mala Boka - BC4 (1319 m)
Črnelsko brezno (1241 m)
Rene(1241 m)
Vandima (1182 m)
Molička peč (1135 m)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.