dilluns, 8 de juny del 2009

Cova Meravella

La cova Maravella és una de tantes cavitats que és desenvolupen a l’interior d’una roca sense comunicació penetrable per a les persones. Certament hi ha múltiples fissures, discontinuïtats en l’aparent estanquitat del paquet calcari, que constitueixen punts d’infiltració per l’aigua i un quimisme que va generant l’espai subterrani i alhora el seu propi reompliment.


Situada en el marge d’una pista que condueix a la propera pedrera, el pas dels camions de gran tonatge debilità el que ja havia estat alterat per la construcció de la pista, i finalment el sostre de la cavitat cedí i provocà una petita obertura que aprofitaren els picapedrers per fer-hi una primera incursió.

En l’interior hi ha la tapadora d’un bidó on trobarem la següent inscripció 1.2.96 José Pajar.. Javi , Alex Jose Anton.. que cal suposar que correspon als seus “descobridors”.



Nosaltres la tornarem a destapar el 1.10.2005 i fruit d’aquella incursió son les fotos i topo que us presentem. Veritablement, el nom li escau, una profusió de concrecions bellament acolorides per infiltracions de ferro, manganès, etc. Estalactites, estalagmites, excèntriques, tot un ventall d’espeleotemes en un estat de conservació excel·lent.




Malauradament cal suposar que el forat, tot i que nosaltres protegirem amb una tapadora de blocs, va esser considerat perillós pel constant tràfic de la pedrera i de nou fou tapat.











Recentment uns companys que participaren en la nostra primera visita van veure frustrat un nou intent d’exploració per la dificultat de reobrir l’accés. Aquest cop l'han colgat a consciencia.

Probablement caldrà esperar a que finalitzi la concessió de la pedrera per tal que l’esvoranc de la pista no representi perill per a ningú.

De moment, parlant en propietat, aquesta cavitat és un dels secrets “amagats” de la Cerdanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.