dissabte, 23 de maig del 2009

Suspesa l'organització del Congrés Eurospeleoforum 2010

La suspensió del congrés ha derivat a uns nous i importants actes!



Al post del 29 de novembre del 2008, vam donar a conèixer la noticia d’un futur esdeveniment espeleològic: El Congrés Europeu Eurospeleoforum 2010, del que ja s’havien iniciat els treballs inicials. Per diverses raons s’ha decidit no seguir amb les tasques organitzatives, per tant, ja es pot dir oficialment que aquest Congrés no es durà a terme.
La Federació Catalana d’Espeleologia ja ha enviat uns escrits oficials a diferents personalitats per donar explicacions del pas enrere. Transcrivim literalment els dos paràgrafs justificatius:

La causa principal que ens ha fet desistir d’organitzar aquest esdeveniment ha estat la conjuntura econòmica que ha fet que les expectatives d’assistència i col.laboració (humana i econòmica) es cancel·lessin, no es concretessin o es veiessin enormement reduïdes la qual cosa feia que la federació hagués d’assumir un risc econòmic molt important per un esdeveniment que requereix un nivell de qualitat molt alt.
És per aquest motiu que des la FCE hem cregut prudent no embarcar-nos en una despesa que pogués alterar el normal funcionament de la federació amb els nostres federats.

En primer lloc:
Resulta que en relativament poc temps hi haurà una serie d’events espeleològics com poden ser l’acabat de fer Eurospeleoforum 2009 -sobre noves fronteres d’exploració- a l’illa de Sardenya; el Congrés Internacional als EEUU; els Congressos Nacionals de França, Anglaterra, etc. Multitud de simposis i jornades (hipogènesis, aigua càrstica, carst eslovè,...) i potser encara més.


Tota aquesta gran activitat diversificarà molt la gent interessada i hi ha el risc de que les assistencies i la presentació treballs siguin molt minses. A més, sembla que en general, la gent té un interes molt particular sobre aquests esdeveniments i d’aixó ja n’hem tingut varis recents exemples: A Vercors la gent hi anava molt més interessada per l’espeleobar i les grans cavitats properes instal·lades, així com per les botigues de material, que no per ponències tècniques o científiques. A Suècia hi va assistir molt poca gent. A Sevilla, va ser un Eurospeleoforum tècnic, un campionat europeu de Tècniques de Progressió Vertical.

Més coses:

-La crisi: No vull entrar ni en tòpics ni en polèmiques de si n'hi ha més o menys, però ens podem trobar que la gent, per unes i altres raons, "tanqui l'aixeta" i siguem quatre gats.
-Les subvencions: Així mateix, les subvencions previstes en un principi, difícilment podrien ser aconseguides, ja que tot ha anat a la baixa.
-Ingressos: Tot i que els costos de les inscripcions eren inferiors als de Vercors, la Federació Europea ens va dir que eren massa alts, ja que a Vercors incloïen l'acampada -era càmping lliure i no cobraven res- i en el nostre cas no incloïa l'allotjament. No es podien rebaixar més els nostres preus.

En aquestes condicions ha semblat molt arriscat seguir endavant amb un Congrés Europeu. La decisió general és la de parar les tasques organitzatives i rebutjar la proposta.
Tot i així, del que s’ha perdut treu-ne el que puguis. Es parla d'aprofitar aquesta empenta inicial que s'ha fet en la que s'ha aconseguit agrupar i organitzar un grup de gent col·laboradora que han estat treballant-hi des de l'octubre del 2008, i que si no és per fer un congrés, es poden fer altres coses que també seran a favor de la nostra espeleo. Es proposen varies activitats, entre les que tothom ha estat d'acord en una: Una serie d'actes commemoratius dels 30 anys de la creació de la FCE, que serà el novembre d'aquest any 2009 i que s'han anomenat Espeleocat 2009 i a on hi col·laboren diferents grups catalans de Gavà; Terrassa; Badalona i Barcelona.

Es tracta d’organitzar unes sessions-taller amb una exposició teòric-pràctica i, en la seva majoria, una sortida de pràctiques d’un dia.

A fi de que els ensenyaments d’aquests actes ja puguin ser aplicats a les campanyes d’estiu d’enguany, durant el proper mes de juny ja se n’avançen tres: Bioespeleologia (que serà la primera, ja els dies 6 i 9 de juny!); Aigües Subterrànies i Moderns sistemes de Topografia.


Com sigui que les primeres sessions estan a tocar, donem a conèixer el programa de la primera activitat.


Sessions col·laboratives per conèixer els diferents grups catalans i els seus sistemes de treball en àmbits específics de la recerca espeleològica


BIOESPELEOLOGIA
Recerca de fauna subterrània en grans cavitats d’alta muntanya.


Coordinació: Xavier Bellés, Floren Fadrique, Jordi Comas, Francesc Alfambra i Lluís Auroux (Associació Catalana de Bioespeleologia).

Dissabte, 6 de juny de 2009 (primera sessió).
Sortida pràctica:
Visita a les coves de Rialp per pràctiques de recerca, captura i conservació temporal de la fauna cavernícola.
Portar roba per agenollar-se dins la cova i llum. Es lliurarà material de captura. Es prega comunicar abans l’assistència a la FCE o a l’ACB (biosp@hotmail.com).
Punt de trobada: 9,30 h a Ribes de Fresser-Enllaç (cremallera de Núria).

Dimarts, 9 de juny de 2009 (segona sessió).


De les 19 a les 21 h. Lloc: Museu de Ciències Naturals de Barcelona, passeig Picasso, s/n, Parc de la Ciutadella. Barcelona.

Programa:

-Introducció: El Dr. Xavier Bellés ens parlarà de l’Evolució de les idees en la recerca bioespeleològica.

-Sessió explicativa de les especials condicions climàtiques, biòtops habituals i escassetat de recursos alimentaris per a la fauna dins les grans cavitats d’alta muntanya.

-Sessió-taller per la preparació, observació i coneixement del material recol·lectat durant l’anterior sortida pràctica. Aquesta trobada pot tenir continuïtat pràctica segons els interessos dels participants.

Contacte:
Federació Catalana d’Espeleologia (fce@espeleo.cat, o tel. 93 265 22 41).
Associació Catalana de Bioespeleologia (biosp@hotmail.com).


En pocs dies els grups rebran la informació a través de la FCE. I a més, també s’informarà de totes les activitats des d’aquest bloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.