dissabte, 12 de juliol del 2008

El cercle “misteriós”


La troballa d'un cercle natural, dibuixat en una superfície estalagmítica, ha generat una abundant “literatura” de pàgines web i vídeos de youtube, on els espelèolegs italians han estudiat i creat una instal·lació per reproduir cercles en la mateixa Grotte Imbroglita.


El fenomen tot i ser poc freqüent ja fou descrit fa força temps precisament per especialistes italians com Forti en el seu tractat Cave Minerals of the World del 1998 e inclús Luca Montanaro publicà en el butlletí del Gruppo Speleologico Sassarese núm 13, 1991-92 un article amb el titol “Observazioni sui “cerchi” della grotta del Sorell” a Capo Caccia de la catalana Alguer, i cita que ha trobat altres cercles en la Grotta di Blue Marino, a la del Su Clovu i a la del Guano di Oliena.

La generació d'aquests dibuixos suposadament és produeix per un goteix que és dispersa a una certa alçada del terra.




He seleccionat alguns del vídeos del YouTube, però ni ha més.





Com tantes altres formes, un cop conegudes és més fàcil retrobar-les en altres indrets, ja que ara les podem reconèixer, ja ens son familiars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.