divendres, 25 d’abril del 2008

Lo forat de la Campella

Nova cavitat al Pallars Sobirà

El passat dia 12, membres del G.E. de Badalona vam anar a explorar una cavitat, que va ser utilitzada com ossera, al terme d’Alins al Pallars Sobirà.

L’avenc és excavat en roques metamòrfiques no carbonatades del cambroordovicià, materials poc propicis espeleològicament, però que en aquest cas han permès la formació d'una cavitat interessant.


Des de la boca d'entrada s'observen unes magnífiques panoràmiques de l’impressionant pic de Monteixo.

El forat és força difícil de trobar, ja que resta amagat entre penyals. Es troba a una hora i mitja del pla de la Farga, muntanya amunt, salvant un fort desnivell.

Un sistema de diàclasis, amb corredors de trànsit fàcil, on seguint dos pouets de 2,2 m i 2,4 m i un altre de 10 m ens porten a la màxima fòndaria de -16 metres, sent el recorregut total de 77 metres.

Les característiques morfològiques de la cavitat corresponen a les de tipus tectònic, a les que els efectes de la fracturació, generalment, no han estat alterats pels processos que es desenvolupen a les de material calcari. No es va observar cap mostra de mineralitzacions.


A la cavitat trobem tres punts on hivernen els ratpenats.

Participants:

Josep Pitarque, Francesc X. Sudrià, Rosa Maria Puig-Pei i Enric Porcel. Fotos GEB.

Enric Porcel

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.