dijous, 12 d’octubre del 2017

Utilització històrica de cavitats penjades en Sabartès, alta conca de l’Arieja (1).

En les recents prospeccions realitzades pels equips de l’Espeleodijous per la Cerdanya i l’Alt Urgell hem tingut l’ocasió de visitar nombroses cavitats penjades on hem constatat que havien estat utilitzades com habitatges troglodítics en èpoques relativament antigues, fins i tot medievals. Han estat diverses on la seva inaccessibilitat ens suggeria que aquest antics ocupants hi accedien amb tècniques que desconeixem o per medi d’estructures de materials pereceders avui desapareguts, i fins i tot, per una possible evolució destructiva del vessant donada la seva ubicació a mig de cingles.

Una part d’aquestes cavitats ja han estat descrites en anteriors apunts a l’Espeleobloc i en seguiran de properes, amb el que esperem tenir oportunitat d’avançar en l’explicació del que i com del que podríem anomenar “trogloditisme de grimpadors”. 

Avui inserim, dividit en dos apunts, un interessant, aclaridor i detallat treball de recerca realitzat en terres properes, al sud del que fou comptat de Foix, on es documenta la prospecció i localització de restes d’ocupacions històriques en cavitats penjades del Sabartès (alta Arieja, França) realitzat per Florence Guillot, historiadora medievalista i espeleòloga de prestigi, i els seus col·laboradors espeleòlegs i escaladors Philippe BenceStéphane Maifret. 

...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.