dijous, 3 d’agost del 2017

Canal d'Urús i Covetes de Riu

...segueix de l'apunt d'ahir...


El que denominem Canal d'Urús o Canal del torrent de la Font Llebrera és una curiosa excavació penjada d'una relativa modernitat, destinada originalment per canalitzar aigua, que actualment presenta un estat d'abandonament amb trencaments en diversos punts.

Estranyament no consta en la cartografia ni en la toponímia oficial, tot i la seva longitud i l'evident empremta en el paisatge. En les proximitats de les vies d'escalada del Roc d'Urús fins i tot un primer tram està equipat de passamans ja que està foradat en ple cingle.

En l'apunt anterior ja vam detallar la primera cavitat la Coveta sota el Canal. Avui anem avançant pel canal en direcció "descendent" cap a Urús.

L'Esquerda del Canal
Es situa per sobre del canal, i cal enfilar-se uns metres per arribar a la boca penetrable.

El Túnel del Canal
Seguint el canal, penjat sobre la vall, excavat en la roca, anem seguint el diversos trams mes o menys exposats i amb segment on el tubs de conducció estàn desigualment conservats fins que per creuar un sortint rocós el canat s'ha fet subterrani.
Mantenint-se en la seva horitzontalitat, presenta una longitud de 21 metres i en la seva meitat s'obre una finestra lateral que alhora és un forat al terra, ambdues obertures comuniquen amb l'exterior i el tram més exposat té un passamà de corda instal·lat.
Tot sortint del túnel les canalitzacions o be estan soterrades o han desaparegut, prosseguim pel mig del bosc fins arribar a una pista, al capdamunt de la que trobem el pas barrat amb un cadenat, però la Dolors ens ha vingut a recollir amb el 4x4.

Les covetes de Riu
Aprofintant la pujada a Puigcerdà, el dimecres anterior ens vam apropar a Riu per dibuixar tres petites cavitats que potser només deuen tenir interès des del punt de vista d'aixopluc o amagatall, si bé és cert que totes aquestes petites balmes poden ser inventariades pel seu possible valor històric i fins i tot arqueològic.

1.-Balma Inferior
X:  403167
Y:4688338
alt. 1260m

2.-Bauma Superior
X: 403160
T: 4688323
Alt. 1.275m

3.-La Coveta
X:   403159
Y: 4688307
Alt. 1.280m

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.