dilluns, 8 de maig del 2017

Coves dels Nerets (5).

...segueix de l'apunt d'ahir...

Els envans i la seva fragmentació.
Una forma característica d'aquestes cavitats, especialment les nº. 1 i 2,  son les restes de les parets rocoses que separaven conductes paral·lels, que en fusionar-se, ara constitueixen una galeria de majors dimensions. Son ven visibles al terra, sostre i parets, els fragments dels anteriors envans.

El procés evolutiu.
- Veiem que l'excavació del riu Noguera Pallaresa va anar aprofundint l'estret de Susterris deixant "penjats" els nivells de gresos. La descompressió produïda afavorí el desenvolupament de fractures de distensió especialment en les proximitats del relleu encinglerat.

- La creació de l'embassament amb les comportes de desguàs que en un primer estadi enviaven el cabal per tota la plataforma, penetrant pels esquerdaments periòdicament amb un volum important i de caràcter torrencial, provocaren una activitat espeleogenètica eixamplant i modificant les galeries subterrànies. D'aquesta època deuen correspondre els dipòsits de palets rodats de diversos materials llunyans que veiem entapissant el terra d'alguns conductes. 

-  Amb l'evidència que l'ampliació de fissures i cavitats podrien provocar el despreniment del conjunt rocós que constitueix el recolzament del vessant esquerre de les comportes, s'efectuà una tasca de formigonat reomplint esquerdes del que anomenem "rascler" i creació d'un mur de contenció que desvia el desguàs abans d'arribar a les cavitats més desenvolupades.

- Aquestes mesures han alentit el desenvolupament de les cavitats, tot i que es pot veure que les aigües del desguàs en crescuda, tot i desviades, s'infiltren i connecten per sota del mur de contenció amb les parts inferiors de les cavitats que retornen l'agua en forma de petites cascades a la vall inferior del riu.

- El que s'havia generat inicialment com unes simples esquerdes de despreniment de les que conceptuem com bàsicament tectòniques, la construcció de l'embassament i del seu desguàs, discorrent ara a l'altitud de les cavitats, les han convertit en unes formes mixtes, amb veritables funcionalitats de conducció i desenvolupament espeleogenètic de notable valor didàctic.


4 comentaris:

  1. Palets rodats de vint cms.saltant per sobre la presa?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mira les fotos de la primera nota d'aquest sèrie i veuràs que l'agua de les comportes obertes corre torrencialment per sobre de les cavitats. Totes les hipòtesis alternatives seran benvingudes.
      Salut!

      Elimina
  2. El desguàs és produeix per sota de les comportes, no per damunt de la presa.
    Cal llegir i interpretar correctament, a mi em sembla correcta la hipòtesi del autor de post.

    Joan Muntardit

    ResponElimina
    Respostes
    1. Probablement tots teniu raó. La meva hipòtesi és que l'aigua que surt de la presa per la plataforma de les cavitats no porta palets (difícilment elements tan massius podrien assolir l'alçada de la comporta) però sí que deu haver erosionat de nou terrasses sedimentàries antigues, interiors a les cavitats, que ja contenien aquests palets, portats de lluny en èpoques molt anteriors. Miquel

      Elimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.