dijous, 20 d’abril del 2017

Costes de la Guineu. Serra de Sant Joan 10.

En les enquestes sobre el terreny vam topar-nos amb el senyor Joan de Cal Caseta de Montanisell que després d'aclarir-nos algunes dades toponímiques, en saber el nostre interés per les cavitats de la serralada, ens comentà que des de petit estava intrigat per uns pals penjats en un lloc inaccessible en la que denominà Espluga del Moro.

Juntament amb ell ens aproparem a la vertical de la cavitat des de la carretera, però no teniem visibilitat per veure gran cosa més que el rocam al peu del que trobariem l'espluga. Ens recomanà un accés indirecte ja que pel dret el bosc resultava força impenetrable.

Era ja molt tard i decidirem que tornariem un altre dia i li explicariem com havia anat ja que és mostra profundament interessat.

Fou el dijous 06.04.2017 que anarem a la recerca de l'Espluga del Moro i alhora prospeccionar les paret que dominen les Costes de la Guineu. L'equip d'aquest dia era format per: Dolors Boter, Pere Cantons, José Hidalgo, Jaume Julià, Jordi Perera, Toni Robert, Rafel Solanas, i “Víctor” .

Situació i accés.

L'objectiu primer, l'Espluga del Moro es situà a un poc més de 200m de desnivell per sobre de la carretera, tot superant un terreny en fort pendent i amb trams d'un tarteram de pedra menuda i poc consolidada. Comptant amb la solejada una aproximació feixuga.

L'espluga del Moro

Un cas més de cavitat decapitada per l'evolució del relleu...i un altre cop un misteri del que signifiquen els pals incrustats a 15m d'alçada en un lloc inaccessible (actualment). Malauradament els petits forats que s'hi veuen no semblen tenir continuïtat. Però l'obertura fosca de la cúpula tot i que no s'albira si segueix, podria ser ennegriment per fum... caldria escalar i comprovar-ho...una feina més per l'amis Jordi Francés.

En aquest indret es veuen clarament els desconxats de les parets i les coloracions més vermelloses dels trams descoberts més recentment, mentre la coloració de les calcaries "antigues" mantenen una patina grisa. I evidentment les tarteres del peu testimonien l'acció dels successius despreniments i l'esmicolament de la roca.

Les costes de la Guineu
Vam resseguir el peu de la cinglera trobant altres petits forats, i vam dibuixar els que arribaven als cinc metres. Evidentment que nomès te sentit consignar-los per l'encaix conjunt que representen d'evolució de la fracturació i carstificació antiga del sector.

L'aixopluc de l'emboscat de les Costes de la Guineu
La paret esquerra està triturada presentant un aspecte de bretxa. de fragments angulosos.
El polit del terra en indica que aquest petit abaumament era freqüentat. Des d'aquest punt es te una vista extraordinaria de tota la vall i donada la pantalla de vegetació que el protegeix sembla un cau ideal per emboscar's-hi.

L'Esquerda de les Costes de la Guineu 

La Foradada de les Costes de la Guineu

Un altre exemple de paret triturada i amb esquerdes que anuncien un proper enrunament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.