dilluns, 20 de març del 2017

Fèlix Alabart al Solencio de Bastaras, 1968


La fotografia que encapçala la sèrie completa, amb el títol i complements.

Ja fa uns quants anys que a internet vaig trobar una col·lecció de fotografies (o diapositives?) de l'any 1968 del nostre sempre estimat i recordat Fèlix Alabart. Les vaig descarregar i guardar, donat que era un tema que m'interessava. Avui dia no les he pogut retrobar a internet. Crec que eren a la pàgina web de Balmat Esports. He trucat i m'han dit que havien retirat de la pàgina els apartats de fotografies.
A conseqüència de diversos articles publicats recentment sobre el tema del Solencio de Bastaras, s'ha cregut interessant editar també aquesta col·lecció per donar a conèixer un important fons fotogràfic.

Segons escriu el Fèlix a la primera foto de la presentació, es tracta d'un reportatge fet "sobre la marxa". Ja voldria jo que a mi m'haguessin quedat la meitat de bé sent sobre la marxa. Ell tenia el costum de fer la seva feina quasi en solitari, ja que l'aparició de la clàssica boira quan hi ha un grup nombrós, impedeix els bons resultats. A més, ell solia entrar de nit, quan els altres no el destorbaven.

El 25-7-69 vam coincidir amb el Fèlix a la cova del Forato de los Moros o cova de Aso i en acabar tots vam tornar cap a Barcelona, quedant-nos a la platja una estona. No recordo a quin lloc, però l'escena ens portarà molts records per aquestes dues persones que ens van deixar: el protagonista d'aquest post, el Fèlix i la Mª del Mar Sastre.


Topografia completa del Solencio de Bastaras, amb els trams desplaçats, per aclarir-la


Quan un no ha fet les fotos, se'l fa difícil reconèixer els llocs, tret dels que són inconfusibles. Com sigui que als originals no hi ha títols, procurarem citar el lloc o la zona aproximada, sempre que la reconeguem.  Pel que sembla, la visita va anar, naturalment per Els Llacs i després per la via de les Galeries Actives. No hi ha cap vista d'altres llocs. Jo crec que van fer aquest recorregut, suposant que no van arribar a la Paret SAS, ja que el Fèlix hauria fet fotos molt característiques de la zona de la Galeria de l'Esquerda.

Les fotos es presenten en el mateix ordre que les va editar el Fèlix. En teoria haurien de seguir el sentit de la visita, tot i que hi trobo algunes discrepàncies, que no ens treuran el gaudir d'aquestes vistes.


Esteve Petit; Montserrat Jardí; Manel Sol i Joan Ramon Lairisa, entre l'entrada i El Pouet


Anirem indicant les zones amb una X sobre la topo.




Les tres fotos superiors, corresponen a El Pouet. Actualment aquest obstacle es supera amb ferros clavats a la paret.









Aquest pouet o estreta desviació descendent podria ser el que en dèiem El Caragol, per l'aspecte de l'erosió en espiral. Està ben endins de les "Galeries Actives", tot i que, si és així, la foto hauria d'estar entre les del final. 





Sembla ser el llac temporal just abans de la Pared Peña Guara


Segon llac. A punt de desembarcar cap la Paret de la Diaclasa


Segon llac i Paret de la Diaclasa




La Paret de la Diaclasa
Aquest lloc el vam batejar com La gran Orella. Són les primeres galeries de les actives després dels llacs.
Un campament de bivac en una platja de sorra, dins les Galeries Actives




Hi ha algun indret, com aquest les cinc vistes anteriors, que no el recordo en absolut. Segur que es tracta de les Galeries Actives, pot ser alguna derivació que desconec i que van escalar per veure la possibilitat de noves vies.




Tampoc recordo aquestes cinc darreres. En tot cas, és abans de la Paret SAS.

En el cas que algú tingui algun record més, envieu un comentari.

Aqui s'acaba aquesta magnífica mostra fotogràfica del nostre mestre Fèlix.

1 comentari:

  1. Gran Fèlix. Un personatge únic, pel seu tarannà, la seva dedicació i el seu legat.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.