dilluns, 20 de febrer del 2017

Pasar fraccionaments amb més comoditat. El Ropeman.

Veiem en un apunt anterior que el pas de fraccionaments, especialment els aèris, presenten algunes dificultats, especialment si tenim en compte que entre nosaltres hi ha companys i companyes, menys àgils, d’altres d’alçades prou diferents i conseqüentment amb braços i cames de longituds diverses...i aquí en contra de la cançó de La Trinca, si que ve d’un pam.

També una corpulència considerable poden comportar un esforç suplementari, i ja no parlem dels companys que tenen dificultats en utilitzar eficientment alguns dels seus braços i/o cames, En general és ben cert que acumulant anys anem restant força i qualsevol ajuda és benvinguda.

Un dia vam veure, en les sortides d’Espeleodijous, que el company Xavier Martínez havia adaptat intel·ligentment un bloquejador dissenyat per assegurança dels escaladors, que aplicada a una baga d’ancoratge regulaba la seva longitud amb facilitat, el que permet allargar-la i escurça-la penjats de la corda per arribar més fàcilment al punt de fraccionament, tensant-la i destensant-la amb menys esforç.

Característiques: 

NORMATIVA: EN567-CE
RESISTENCIA: 15 Kn
PES: 60 / 80 grs. aprox.
CORDES:
Ropeman 1:  de 10mm o més diàmetre.
Ropeman 2:  de  8mm fins a 13mm de diàmetre.

Petit i lleuger bloquejador per a corda fixa. Dissenyat per activitats a la muntanya (escalada),  rescats i per a la indústria (treballs verticals).

Dues platines d'acer inoxidable (ambdues mòbils) unides per un eix del que forma part una lleva amb estries (Ropeman 1) o dentada  (Ropeman 2) per la qual passa la corda i actua de bloquejador, només permetent que es mogui per la corda en sentit ascendent (si la seva col·locació és correcta) i que es pot desbloquejar estirant d'un petit cable d'acer que està fixat a la lleva i permet desplaçar l'aparell en sentit descendent.

El aparell tanca el conjunt amb un mosquetó que no permet que surti la corda.


Aquesta solució ha estat adoptada per alguns de nosaltres i amb aquesta nota pretenem donar-hi més difusió per tal que pugueu valorar-la.

Agraïm als amics que ens han subministrat els documents per bastir aquest apunt:
Fotografies: Jordi Roca ( i dos curts vídeos).
Vídeo principal: Antoni Torra.
Textos de les maniobres: Toni Robert+Dolors i Antoni Torra.
i a la soferta Dolors Boter que és va prestar a fer d’artista principal.


Instal.lació del Ropeman a la baga d’ancoratge

Descens. Pas de la reinstal.lació. 
S’arriba a l’alçada de la reinstal.lació i es posa la baga d’ancoratge amb el Ropeman
T’acostes a la reinstal.lació tibant de la corda lliure del Ropeman
Quedes penjant del Ropeman
Fas el canvi del davallador a la corda que segueix
Fas la clau de bloqueig del davallador
Et deslliures de la baga d’ancoratge tibant del cable del Ropeman
Tot el pes recau sobre el davallador
Treus la baga d’ancoratge amb el Ropeman de l’instal.lació


Segueixes el descens


Pujada. Pas de la reinstal.lació. 
Arribes a una certa distància de la reinstal·lació i amb la baga bastant llarga t’ancores

Escurses la baga del Ropeman tibant de la corda lliure
Recolçant-te al pedal del puny obres el Croll i quedes penjant de la baga d’ancoratge
Canvies el puny i el Croll a la corda superior
Puges una mica i treus la baga d’ancoratge de la reinstal.lació

Conclusions
Com hem vist l'profitament de les funcions del aparell per ajudar en les maniobres del pas de fraccionaments, permetent minimitzar l'esforç en el moment de traspassar el pes des de la baga d'ancoratge al davallador en el cas del descens o d'aproximació al bloquejador de pit en el cas de l'ascens.

Instal·lat en una tercera baga d'ancoratge més llarga, aproximadament d'un metre de longitud, encara que cadascun l'ha de  tenir a la seva mida. I per no deshabiltar les dues tradicionals i imprescindibles bagues d'ancoratge, pot acoplar-se directament al maillon Delta que tanca l'arnès i els estris per l'exploració vertical o bé portar-lo només durant les maniobres necessàries i amb un mosquetó ancorat al maillon Delta, el que permetrà retirar-lo quan no sigui necessari sense haver d'obrir el mosquetó Delta.


Vídeo global


Espeleodijous

8 comentaris:

  1. Molt perillós! Una baga que depen d'un bloquejador, mal assumpte.
    Terrible l'ús que es fa. Sobretot quan es tiba del cable per deslliurar-se.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim, cuan es tiba del cable per deslliurar-sen ja tens de tindre(en cas de descens) el devallador col-locat i bloquejat en la corda de baixada, i en cas de ascens el bloquejador de pit i el puny col-locat a la corda per la que tingues de puixar.

      Elimina
  2. hem sembla interessant alhora que estrany, m'agradaria saber perquè ho considera perillós el comentari anterior.
    ho provaré, tot i que la maniobra de deslliurar hem fa l'efecte que deu "esgarrapar" la corda, i es deu haver de fer amb molt de compte perquè el "deslliurament" no sigui sobtat i caiem sobre el bloqueig de l'stop... interessant post, gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ric, el Ropeman mai no va posat a la corda principal, per tant no podra tocar el devallador o els aparells bloquejadors d`ascens, el Ropeman el tens posat amb un altre corda que fa les funcions de "baga" i aquesta es fa mes llarga ò curta a voluntat.

      Elimina
  3. Al tantooo..... sense ànim d'ofendre
    Hi estris mes adients. Feu un cop d'ull al dual conect.
    https://www.petzl.com/ES/es/Sport/Elementos-de-amarre/DUAL-CONNECT-ADJUST#
    Es un xic voluminós.
    També podeu fer anar la Plaqueta slyde de kong o similar.
    Però ojo amb el ropeman, de la forma que presenteu hi ha el risc de que al treure la leva corri tota la baga de cop i poder entrar en alguna factor de caiguda no desitjat...

    ResponElimina
  4. Moltes gracies per els comentaris.
    Voldria explicar el perquè a alguns els hi pot ser interessant el Ropeman, potser aquest motiu ha quedat massa diluït entre tantes explicacions.
    Imaginem el pas davallant d'una re-instal·lació completament penjada, ja s'ha fet la maniobra de traspassar el davallador i ara s'ha de superar uns centímetres per poder treure la baga, això ho podem fer a força de braços, recolzant-se en el bucle de corda o muntant el pedal i mentre amb un braç mantens l'equilibri, amb l'altre deslliures el mosquetó.
    Imaginem algun cas en que sigui impossible fer fer aquesta maniobra, per lesió, un pes excessiu, o senzillament falta de força en els braços.
    Si tinguéssim un estri que permetés el desbloqueig estan bloquejat i amb pes podríem fer la maniobra. Ja existia el Shunt i ara hi ha el Ropeman, muntar aquesta configuració amb un Shunt fa més embalum que amb el Ropeman.
    El Dual-connect, la Slyde etc. ens ajuden a escurçar la distancia de la baga però no el desbloqueig amb pes..
    Si teniu coneixement d'algun altre estri amb aquesta propietat ens agradaria provar-lo.

    ResponElimina
  5. Hola.
    Primer que res Felicitar-vos per el blog i l'interès que hi mostreu amb el tema. El buscar solucions a les mancançes es bo, sinó encara aniriem amb electrons....no?
    Jo insisteixo, defenso l'ús del dual conect. Aquest si que deixa desbloquejar quant la baga es amb tensió i a demés, el fabricant el te catalogat com a element d'ancoratge tenint la categoria d' Epi.
    El utilitzar el rope man per aquest afer, ojo... que el fabricant no el te concebut com a tal, només admet l'ús com a bloquejador.
    La utilització en una baga d'ancoratge la qual es posible que en alguna ocasió pugues estar sotmesa a un factor de caiguda, diguem-ne "x", no ho veig correcte inclús perillós. Es allò de que si no hi es ja no caiem en la tentació de fer-ho anar....
    Jo personalment faig anar l'slyde, per altres activitas. Si que es cert que una vegada ha estat en carrega es mes complicat de desbloquejar, però em permet escurçar la baga d'ancoratge per fer un posicionament correcte i es menys enrevessat, tot quede mes ordenat, sense follons de cordes i mosquetosns....
    Es ben cert que en ocasions quant ets ancorat i es va fluix de força el recuperar aques centímetres per desancorarse pot resultar angoixant - qui no se hi ha trobat- però mes val no caure en la tentació i evitar un posible accident que encara pot resultar mes dramàtic. Jo personalment sempre he tirat del pedal del puny o l'improvitzo amb una baga d'anella -que també pese ben poc i no coste res de portar-la a sobre, ja ho tinc per costum-
    En fin quin rotllo que tinc no. Però mes val previndre..
    Salut

    ResponElimina
  6. Cal dir que el factor de caiguda, el rebria la baga d'ancoratge, es més, en el meu cas faig servir la baga llarga amb el Shunt a l'hora que passo el fraccionament utilitzant el ropeman, de manera que en cap moment el ropeman seria exclusivament el que rebria el factor de caiguda, per altre banda els purismes sempre han despertat la meva curiositat, a l'hora de pujar per una corda si patim un trencament de l'ancoratge o patim una averia al croll el factor de caiguda no es veuria absorbit per els bloquejadors, ambdós en el primer cas, o per l'altre bloquejador en el segon??

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.