dimarts, 14 de febrer del 2017

Condemna per la destrucció del jaciment de la cova de Chaves

La cova de Chaves en el seu estat natural dels anys '70.
En Joan Pallisé ens ha fet arribar aquest article i a més el presenta amb un escrit de la seva autoria.

Nota Introductòria:
Ecologistes en Acció és una confederació de més de 300 grups ecologistes de tot l'estat espanyol que fou constituïda el desembre de l'any 1998 a partir d'una munió de grups que actuaven dins l'ecologisme i activisme social. Inicialment ho feien en àrees molt concretes del territori i de vegades en algunes temàtiques especialitzades com l'energia, el canvi climàtic, els residus, la protecció dels ecosistemes naturals... però que amb la seva confluència han aconseguit convertir-se en la consciència ecològica d'un poble poc sensible a la problemàtica ambiental. Ecologistes en Acció, s'ha caracteritzat pel seu rigor, activisme i radicalitat en defensa del patrimoni ambiental del país, al marge de qualsevol organització política.


Des dels seus inicis ha editat la revista Ecologista oferint un ampli ventall d'articles amb diverses temàtiques però sempre des d'una visió crítica i alternativa al "Capitalisme canalla" que ens ha tocat viure. En el darrer numero de la revista (nº 91), s'ha inclòs un extens article d'Eva Escario (Ecologistas en Acción, Huesca) amb el títol "La cueva de Chavez, historia de una barbarie" on hi ha de manera resumida la llarga lluita d'aquest col·lectiu contra un desgavell que mai s'hauria d'haver produït en un espai natural emblemàtic com és el Parc Natural de la Serra de Guara, la seva reserva privada de caça i un dels jaciments prehistòrics emblemàtics de l'indret: la cova de Chavez.

Un país normal, que comptés amb una classe política sensible i un poder judicial independent, mai hauria permès aquest desgavell atès que hagués actuat d'ofici i de manera ràpida; si bé la realitat és que no han fet pràcticament res per impedir-ho i tan sols han actuat tard, de mala gana i totalment a remolc de l'esmentada organització Ecologistas en Acción. Si algú considera exagerada la nota adjunta, només li proposem fer "la prova del nou", invitant-lo a fer una passejada virtual sobre l'indret amb el Google Earth i de ben segur quedarà astorat de la destrucció ambiental provocada, cova de Chavez a banda.

Com aquest és un territori ben conegut per la comunitat d'espeleòlegs de casa nostra, hem cregut adient incloure l'esmentat article perquè cadascú en tregui les pròpies conclusions. JPC 
Aqui podem veure els grans blocs que ocupàven la boca (veure dues fotos abans) i comparar amb el terra arrassat de la fotografia superior. Desembre 1970, durant la permanència de l'Emili Reyes.




A la fotografia de dalt a la dreta (nº 5), es veu la vall (de color verd) que havia estat inclosa dins del tancament i que ha estat retornada.



Agraïm al Joan la seva important col·laboració.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.