diumenge, 25 de desembre del 2016

25 de desembre, fum...! fum...! fum...!

El solstici d'hivern ha estat un fenomen que ja celebraren els adoradors del sol, doncs consideraren que era la mort d'una època i a continuació el naixement d'un un nou cicle vital.
  
La tradició catòlica romana ha fet arribar fins als nostres dies la seva adaptació d'aquesta efemèrides pagana. Així, unes de les manifestacions idolatres ha estat el pessebre o naixement, al que els de ponent del Mediterrani nord aportaren la figura del caganer que fertilitza la terra i és considerat un símbol de prosperitat i bona sort.

Segons algunes antigues escriptures, Jesucrist va néixer en una cova. És per això que els espeleòlegs hi som els que que plantem el pessebre en els llocs més adients, coves i avencs!    
Avui aquesta pràctica ja no hi és en el seu temps d'esplendor, però com una mostra, us oferim imatges obtingudes en diferents cavitats per espeleofotògrafs de l'Espeleodijous
Altra de les tradicions, molt més recent, és enviar desitjos de bona voluntat per correu postal en una targeta, generalment il·lustrada, expressament per a aquesta ocasió. També aquesta forma de comunicació de manifestació de pau i felicitacions està quedant en desús, reemplaçada per la telefonia i les diverses xarxes a Internet.

A continuació inserim una recopilació d'algunes d'aquestes targetes procedents del fons del Centro de Documentación y Museo de la Espeleología   
Darrerament també es van adaptant simbolismes més al·lòctons.
Gaudiu de les festes que us agradin i de les celebracions que trobeu satisfactòries!






1 comentari:

  1. En el dia de Nadal 2016, jo tambe desitjo que pasem unes bones jornadas del Solstici.
    Salutacions.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.