diumenge, 6 de novembre del 2016

Miretades Espeològiques (27)

Aquesta foto és de l'avenc del Puigmoltó a l'any 1972, al fons la masia homònima i el poble de Begues. Deu anys després (1982) es cremà el massís (7.000 hectàrees). El meu amic Joan Urquiza i jo anaren amb el seu Jeep Comando de color vermell a intentar ajudar. Van tallar les carreteres d'accés, però al veure que s'apropava un vehicle, que els semblaria dels bombers, ens van aixecar la barrera. Quan vam arribar fins a la masia de Puigmoltó van veure a una parella i a un bomber que estaven amb manegues aigualint l'hort. Ens vam oferir, i el bomber ens donà instruccions i una gran branca de pi a cada un.
El bosc de pins anava cremant en direcció a la masia, el bomber ens va dir a tots plegats: dins de poc ens començarà a caure una pluja de branques i pinyes en flames, mireu d'anar apagant-las amb les branques que us he donat, però si l'incendi ultrapassa el mur de la masia, està a prop d'arribar a la pista o no podem anar controlant els molts incendis que es produiran a la masia, sortirien fugint amb el vostre jeep. El mur serví de tallafocs i evità que es cremés la casa.
(2011) Només es va salvar un pi dels del costat de la boca de l'avenc. Fot.: Espeleobloc
Nosaltres continuàrem apagant, tot el que ens anava arribant volant, fins el dematí. Ens convidaren a esmorzar. Li vam dir al bomber que si volia regressar amb nosaltres, i ens va contestar que, no, doncs ja el passarien a buscar. Ens van invitar a tornar a la masia, i vam quedar que ja els visitarien, però fins avui encara no hem trobat una ocasió
(1908) Avenc de l'Esquerrà. Fot. JM Co de Triola
ENDEVINALLA Nº 64
Casc

.. doncs sí, el casc és un dels principals elements de seguretat passiva de l'espeleòleg. La comercialització de models específics per a la nostra especialitat ha fet alleugerar molt més el pes i adaptar-lo als canviants sistemes d'il·luminació. Però la protecció ja no és la mateixa. S'ha suprimit el para-xocs del damunt, les orelles s'han quedar a l'aire i la resistència als impactes oculars ha disminuït amb la supressió de la visera.
A la foto veiem el model que es va fer servir a les primeres exploracions, des de finals del segle XIX, a Catalunya,. Quin casc és aquest?
1.Casc Ada
2.Casc Agat
3.Casc Arla
4.Casc Arries
5.Casc Avell
6.Casc Bombers, BCN
7.Casc Capellà Militar
8.Casc Guàrdia Urbà, BCN
9.Casc Guàrdia Suïssa del Vaticà
10.Casc Omio
11.Casc Quete
12.Casc Regiment de Dracs, França
13.Casc Timbaler del Bruc
14.Casc Teret
15.Al segle XIX no es duia casc, es duia barretina amb espelmes
16.I/o...?
ENDEVINALLA Nº 66
Espeleosolidaritat

L'època de vacances és un bon pretext per visitar cavernes d'aquelles que ens fa vergonya de posar al llistat del nostre brillant currículum. Amb l'excusa de proposar als amics i/o a la família una sortida lúdica - gastronòmica - campestre, podem visitar una sèrie de cavernes que també ens faran goig i ampliaran la nostra cultura espeleològica. A més, la majoria de les d'aquest llistat disposen al seu entorn de museus i/o exposicions complementaries.
Quina és la caverna de la foto?
1.Simanya
2.Cova del Salnitre, Collbató
3.Cova Meravelles, Benifallet
4.Cova de Sant Miquel del Fai
5.L'Espluga, Espluga de Francolí
6.Cova de Sant Josep, Vall d'Uixó
7.Coves de Serinyà
8.Cova Santa, Manresa
9.Forat Micó, Cardona
10.Cova del Toll, Moià
11.Mines Neolítiques, Gavà
12.Avenc de la Ferla, via Miret - Canela
I/o
ENDEVINALLA Nº 67
Fenomens únics.

Doncs no, no hem de sortir de Catalunya per poder admirar fenomens únics al món. Com ara aquesta formació extraordinària formada a una cova de guix.
Però, què és això?
1.Gorg parietal
2.Efecte òptic del flash
3.Cristall de falla
4.Mirall de la veritat
5.Gorg amb l'aigua a 90º
6.Primera capa de Titanlux
7.Finestra crestallada
8.Gorg ingràvid
9.Aigua en suspensió
10.Guix ben net i polit
11.I/o
ENDEVINALLA Nº 68
Ratpenats X-Ray (1943)

Les investigacions militars han fet possible que molts dels seus resultats hagin estat comercialitzats per a la societat civil, només citarem uns pocs exemple, el mateix Internet, GPS, electricitat (centrals nuclears), escafandre autònoma, amfetamines ... etc. També n'hi han projectes que no s'han dut a la pràctica, però que hi són, como ara el Dr. Adams amb l'Institut Tecnològic de Califòrnia que prepararen als ratpenats cavernícoles per a la guerra contra el Japó. No s'arribaren a utilitzar els ratpenats perquè amb les bombes atòmiques que van llençar ja hi vam fer prou. Una de les coses que va descobrir aquest equip va ser que els ratpenats poden dur en vol un pes equivalent al triple del seu propi pes.
Però, què els feien portar penjant d'un fil? El primer recipients ja us lo diré jo, un temporitzador. I el segon l'haureu d'endevinar.
1.Amplificador d'ultrasons per a interferir radars.
2.Amplificador d'ultrasons per a interferir senyals de radio.
3.Bombes fètides.
4.Bombes Incendiaries (28 grams)
5.Bombes de cobalt
6.Capsules de LSD
7.Àntrax
8.Virus de la febre groga
9.Gas mostassa
10.Pols pica - pica
ENDEVINALLA Nº 69
La mà ... de la censura

Si algú es pensava que faria servir el número de l'endevinalla per fer alguna referència eròtica, ja veieu que anava errat. Doncs, el tema d'avui és la bellesa de les formacions estalagmítiques, com ara aquesta amb forma de mà, a la famosa caverna francesa habilitada per a tots el turistes ... ?
(Nota: Com qüestió anecdòtica diré que, la persona que surt a la foto soc jo mateix abans de canviar-me de sexe)
1.Grotte du Trabuc
2.Grotte de Clamouse
3.Gouffre de Padirac
4.Grotte de la Madelaine
5.Grotte de Notre Dame
6.Grotte de Pousselieres
7.Grotte du Aigua Azul
8.Aven Orgnac
(1976) Josep Torrella (+) a la creu del Canigó. En Franco ja s'havia mort per causes de l'edat, així que el van haver de canviar per un altre per aquesta qüestió de força major, però nosaltres al franc l'havien de canviar per pessetes. Així, un mossèn "rojo" i un del proletariat emergent vam anar cap a la "França". Vam sopar i dormir per hospitalitat a St. Miquel del Canigó. L'endemà, amb un Seat 600, continuàrem fins el refugi de Cortalets. Quan estaven esbrinant quin era l'hostatge més econòmic se'ns va apropar un gendarme, parlant-nos en català, i ens va venir a dir que, aquella nit feien el sopar de la festa nacional (14 de juliol) a la caserna del destacament d'alta muntanya, i que era tradició de convidar a civils. No li vam donar temps de repetir la pregunta! Desprès de la gran degustació de cuina francesa, des d'aquesta excepcional vista aèria, vam anar tots plegats a gaudir dels focs d'artifici dels pobles del pla, Vam dormir en llits a la caserna. Ja de tornada de cap a casa ens vam aturar per prendre un café au lait per estrenar el francs que duien. A la frontera el GC ens va dir que, si li donaven una revista que podien passar, nosaltres no portaven revistes de cap mena, de fet ni havien vist un quiosc. Torna a insistir i ens diu, que si li fem remirar se les endurà totes i a més ens posarà una denuncia. Al final vam acabar amb riures i amb allò de, Continuen! Continuen...!
(1976) Al 74 es va trobar la galeria Canela a Bor. Els treballs a la zona es van allargar als següents anys, topografia del sistema, desobstruccions a altres cavitats, prospeccions, etc. Aleshores no estava construït el túnel del Cadí i s'havia d'anar per la collada de Toses o en tren fins a Alp, en una d'aquestes que anaven caminant de nit per la pista d'Alp a Bor la GC ens va donar l'alt. Ens van interrogar, buidar les motxilles i escorcollar. Amb tot això no van fer prou i, Hala! Tóos pal cuartelillo! A peu, amb les motxilles a sobra i protegits pel Land-Rover de la GC, continuarem fins a Bellver de Cerdanya. Es presentà l'alcalde que ens va identificar com gent de lluny però de bé. Van acabar amb l'alló del, ya pueden continuar! Desprès de preguntar a l'alcalde, si encara havia algun lloc obert per prendre alguna cosa, ens va contestar, és que han enterrat a Bor a un noi anarquista, i fa dies que controlen tots els accessos al cementiri!
ENDEVINALLA Nº 70
Pintures a les cavernes

Abans quan algú pintava o gravava a dins de les cavernes ho feia com un ritual cerimoniós, de màgia, religiós. A vegades ho feien molt bé i molt claret com a Altamira, tant que els savis no es creien que les persones primitives foren tan intel·ligents, més endavant ja van comprovar que exactament eren de llests com nosaltres. Els que pinten ara a dins de les cavernes no passen de posar el nom i la data, potser desprès de mil anys això tindrà la seva importància, però actualment està considerat com una gamberrada grossa. Al denominat art prehistòric llevantí, més àmpliament esquemàtic, n'hi han figures que encara els especialistes no s'han posat d'acord a interpretar el significat de les seves formes. Aquestes que veiem són de la cueva de los Letreros a la comarca de los Vélez a Almeria, la foto la vaig fer l'any 1976 abans de que instal·lessin les reixes i poc després de que s'hi inventes el pa sucat amb oli.
Què representen?
.Una verge que espera a que el seu fill arribi.
2.Un encisador amb mascara d'ocell
3.Un recol·lector de mel i mató
4.Una dona amb Tri Kini
5.Un espanta-ocells
6.Un dansaire prefolklòric
7.Un disfressat, encara no se sabé ben bé de què
8.El Déu de les deu (doncs es l'hora on li marca un dels dos membres erèctils)
9.I/o ... ?
ENDEVINALLA Nº 71
La primera vegada que vam anar a una cova

Qui no se'n recorda de la primera vegada ...? El que és més difícil és de disposar d'un document gràfic testimonial, i més nosaltres que quasi bé l'hem fet a les fosques. Al meu temps quasi sempre es feia amb homes. Però jo tinc la meva proba, aquesta foto. Qui soc jo?
1.El primer de l'esquerra
2.El que aguanta la caverna
3.El tercer
4.El més jove
5.El que fa la foto
6.El que estava fent les costelles a la brasa
7.Em van enviar a comprar el vi
8.I/o ...?
Però, en el cas de que no disposem de la nostra primera foto, sempre es pot fer un arreglo...
ENDEVINALLA Nº 72

Que les eines no us confonguin, aquest noi no és un mà d'obra, tampoc està treballant l'hort, l'amic és arqueòleg, i espeleòleg. Encara que a alguns això de l'arqueologia li sona igual que la paleontologia, no és el mateix. A més, tant els d'un ram com el de l'altra s'enfaden quan els fiquem al mateix sac. A aquesta excavació es van fer troballes molt importants de les cultures dels primers homusprecatalaniragonesivalencianimallorquinii
Segur que quasi bé tots us heu ficat a dins d'aquest forat de l'excavació, doncs la diapositiva és de l'any 1976 + - que +. Quina caverna és?
1.Tuta Gran
2.Tuta Petita
3.Tuta Ankamon
4.Tuta del Barranc
5.Tuta de l'Ambret
6.Tuta Freda
7.Tu Ta Arruffatto/a
8.Tu Tam-Tam Bor
9.Tuta del Bosc
10.Tuta del Cingle
ENDEVINALLA Nº 73
Nou sistema de curs d'espeleo

Un grup d'espeleologia innovador està projectant un nou sistema per a impartir cursets d'espeleo. La crisi econòmica, les despeses que suposen l'organització de cursets, les perdudes del material extraviat, i a la fi, l'escàs profit que treu el grup de tot plegat, ja que quasi mai es queda algun cursetista. També les tendències ecologistes de preservació de l'ambient i del medi, junt al perill d'hipòxia, ha fet que els companys es replantegen els mètodes tècnics, tornant a fer una espeleologia més marteliana i fontsagueniana. Em diuen que tot lo retro torna i triomfa, i que posi a la consideració dels savis endevinadors l'esquema d'aquest avantprojecte per veure que us hi sembla.
1.Bé
2.Molt malament
3.Com si, com sà
4.A vegades si, a vegades no
5.Si, però per acabar de fer-ho bé, caldria rom o similars, per donar-li més ambient a la cosa
6.Així, és molt mes divertit i emocionant
7.Im presionant
8.Així s'hi veu molt mes català, si sembla més a les sardanes i els castellers
9.I/o ... ?

Elmír-Eté

1 comentari:

  1. Elmír Eté: Els metges van fer bona feina. Vas sortir-ne molt afavorit del canvi de sexe!

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.