divendres, 2 de setembre del 2016

Nova visita al Forat Negre de Set Comelles (5)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Fauna
Quadriculat de l'excavació arqueològica

Mesures atmosfèriques

Altres formes
L'enmascarament actual, dominat majoritàriament pels espeleotemes, deixa senyals, de la superposició de processos diversos: dissolució, clàstics, estalagmitització, sedimentació, Aqui trobareu algunes mostres.
Dissolució al sostre blocs d'ensorrament al terra
Estructura de capbussament a l'entrada actual 

Pseudo-marmita resultant de la destrucció estalagmitica
Acanaladora agressiva procedent de degoteig
Acanaladora corrosiva entre estalactites
Trencaments
Com sovint trobem en els sector molt concrecionats és localitzen multitud de trencaments tant per neotectònica com per lliscament sobre un basament més plàstic.

Assaig d'interpretació.
Sembla evident que l'accés dels que feien els ritus funeraris datats fa més de 3000 anys, no podia ser per la boca actual.

Creiem que la cavitat és generà per processos de dissolució interna, sense mes aportació exterior que les infiltracions disperses provinents de fissures i especialment de l'estratificació. Posteriorment succeeixen diversos episodis reconstructius alhora que l'evolució exterior fa apareixer per regressió del relleu la boca sud i amaga l'entrada nord totes elles d'apertura original "accidental". Veient l'estructura geològica i els processos geomorfològics de l'evolució dels vessants (fins i tot de la creació de la pista d'accés al repetidor) l'antiga boca deuria de situar-se al vessant nord, avui dia recobert d'esbadregalls, sedimentació i vegetació, que creiem més probable a uns cent metres de desnivell per sota dels repetidors del cim de la roca de Set Comelles.
Superposició de la topografia actual sobre l'ortofotomapa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.