dimarts, 16 d’agost del 2016

Refugi 307 (1)

Avui us presento un tema de memòria històrica que es situa en un soterrani artificial al Poble Sec de Barcelona que vaig conèixer en una visita organitzada pel MUHBA el dimarts 9.08.2016. Agraeix-ho la companyia de la Maria Llum i la seva bona disposició per aparèixer en alguna de les fotografies.  

El 13 de febrer de 1937, Barcelona vivia el primer dels 192 bombardeigs de l'exèrcit de Franco en plena Guerra Civil.

Amb aquest atac, la població civil esdevenia protagonista involuntària de la guerra. Per afrontar aquesta situació, es va crear la Junta de Defensa Passiva encarregada de salvaguardar les vides dels veïns. Els primers llocs que es van habilitar com a defensa van ser els soterranis de les cases i la xarxa de metro. Però en intensificar-se els bombardeigs, es va començar la construcció de refugis amb la col·laboració popular.

Entre el miler llarg que es van fer en aquells anys, hi ha l'anomenat Refugi 307, avui un dels centres d'interpretació històrica que presenta el Museu d'Història de Barcelona. Aquest refugi consisteix en prop de 400 metres de túnels de volta d'1,6 metres d'ample i 2 d'alçada. Al llarg del recorregut pel refugi es poden conèixer les condicions de vida que es van donar entre les seves parets, i es poden observar les diverses estances que el formaven, com ara els lavabos, una font i una infermeria, entre altres. Construït al carrer Nou de la Rambla, 169, del barri del Poble Sec, és tot un testimoni de la crueltat de la Guerra Civil.

Plànol del Refugi 307

Dossier didàctic

La solidaritat per sobreviure 
El refugi antiaeri del Poble-sec va ser construït solidàriament pels veïns i veïnes del barri durant el període de la Guerra Civil. El combat per sobreviure exigí el desenvolupament d’una organització veïnal i un gran esforç institucional per tal de protegir la població civil dels bombardejos aeris a què l’exèrcit franquista va sotmetre la ciutat.

La visita comença per situar els esdeveniments històrics, previs, contemporanis i posteriors a la construcció del Refugi 307 i per explicar les teories militars sobre el bombardeig de les ciutats després de la Primera Guerra Mundial i en temps de preparació d’una altra gran guerra internacional.
Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola es feien des del mar i amb la participació de les aviacions italiana i alemanya en els bombardejos aeris.

La visita comença a l'exterior del Refugi 307, davant dels plafons expositius per analitzar l’aviació i el setge aeri durant la Guerra Civil, l’organització del Servei de Defensa Passiva i l’estratègia de defensa activa de la ciutat. Ja a l'interior es poden veure els lavabos i la galeria dels bancs (tècniques constructives dels refugis), la galeria del cartell (normes d’ús del refugi), la cisterna (els serveis del refugi), la infermeria (la salut en temps de guerra), la sala d’expansió del nens (la guerra i els infants) i la xemeneia (per entendre els usos posteriors del refugi, el barraquisme durant la postguerra).

Plafons expositius
...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.