divendres, 22 de juliol del 2016

Graller d'Espills

Fa un temps vàrem fer una sortida per trobar el Graller d’Espills, però sense aconseguir-ho.
Aquest cop, gràcies a l'amic Jordi Pasqual de Tremp que ens va donar unes indicacions i ens va passar les coordenades, hi vàrem arribar a la primera.
Pugem per Benavarri i Pont de Muntanyana. Poc desprès de deixar a ma esquerra el desviament del bonic poble d’Aren ens desviarem a la dreta en el Pont d’Orrit on ens dirigirem cap a Esplugafreda i anem per la pista direcció a Tremp.
Passem les runes i el Botet  de Casa Rei i canviem de vessat del torrent fins arribar a una carena.
Vigilem de veure una fita a ma esquerra i un cop passada, trobem una senyalització i una pista que surt a ma dreta ( son uns 7 kms. aprox. des d’Esplugafreda). En aquest punt deixem els cotxes i retrocedim fins la fita que ens marca l´inici de la baixada, anem fen una mica de ziga zaga i seguim les fites que en 2 ó 3 minuts ens deixen a la boca de l’avenc.
Es una boca gran, d’uns 5x3 mts. Instal·lem una corda de 20 mts. a un arbre per poder fer l’aproximació fins a la instal·lació que davalla pel pou de 40 mts. Considerem que aquesta corda es imprescindible, ja que baixar sense assegurar-se es molt  perillós perquè el  terra es sorrenc i humit i rellisca.
El pou es molt maco i es va fent mes  gran a mesura que anem baixant. Nosaltres trobem dues reinstal·lacions. Tot just a sota la primera reinstal·lació trobem un niu habitat per 5 ó 6 cries de gralles pràcticament sortides de l’ou.
La base del pou es en forma de U i nosaltres anem a parar al mig, just al costat d’una gran colada blanca.
Per una banda, continua la baixada fins als -53 i amb racons on trobem boniques formacions.
Per l’altra banda, continua en una forta pujada d’uns 15 mts, fins a una altra colada, i al terra junt a la paret, trobem dos nius de gralles delicadament teixits, aquests però, deshabitats.

Text Montse Roca
Fotos  Juli Serrano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.