dissabte, 14 de febrer del 2015

Pou de Cal Santó (4 de 5)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Reticles cristal·litzats / Boxwork
D'aquesta particular morfologia hem localitzat diversos exemples en cavitats catalanes. Però en el Pou de Cal Santó la seva presència és realment notable.
Sintetitzant, la seva gènesi segons la teoria més admesa, es tracta d'un relleu reticular de venes de calcita o d'altres cristalitzats (guix, silici, quars...), que reomplia originalment l'estructura de fissures i micro-fissures de la roca. Un procés posterior de dissolució, sovint en règim d'inundació, fa retrocedir la paret però deixa en relleu aquests reompliments, ara formant una petita estructura d'envans, que ofereixen una major resistència a la descomposició química. 
Probablement el primer cas de descripció d'aquesta singular morfologia correspon a la gegantina cova Wind Cave dels EEUU que per la seva espectacularitat ens plau presentar-vos algunes imatges.
També coneixem exemples extraordinaris d'aquesta morfologia al exterior, generalment a deserts o en sectors costaners on el mecanisme erosiu correspon a l'acció del vent o de l'abrasió marina.
Finalment unes imatges excepcionals d'aquesta morfologia desenvolupades en les formacions de la costa d'Euskadi en els gresos de Jaizkibel ben popularitzades pel competent Carlos Galan de la Societat de Ciències Aranzadi.

...segueix en l'apunt de demà...

divendres, 13 de febrer del 2015

Pou de Cal Santó (3 de 5)



...segueix de l'apunt d'ahir...

Concrecionaments singulars.
La nombrosa varietat de formes i colors poden indicar una seqüència d’aragonita a calcita, calcita convertida en dolomita en fluids rics en magnesi, no cal oblidar la seqüència estratigràfica local, calcàries/dolomies. També l’anhidrita (CaSO4) pot revertir-se en guix. Amb una seqüència llarga de temps, és possible que els espeleotemes recristal·litzin en cristalls de gran mida especialment si estan immergits en aigua propera a la saturació. La recristal·lització pot implicar un canvi cap a un mineral mes estable. Tots aquests factors que poden explicar la diversitat que veiem caldria que fossin analitzats des d’un punt de vista cristal·logràfic i això lamentablement implicaria l’extracció de mostres que creiem que per implicacions tècniques i ètiques nosaltres no estem en condicions d’afrontar. 

Els coral·loids
Les aigües de percolació que traspuen molt lentament a través dels petits porus i intersticis de les parets són les causants d'un conjunt d'espeleotemes característics, denominats espeleotemes botrioidals, es presenten com a protuberancies globulars i llises, aillades o arraimades i d'aspecte coral.loide; formes d'aquest tipus creixen a les parets. 
Com ja haureu vist en alguna de les imatges anteriors, aquestes formacions estan força representades en el Pou de Cal Santó, i destaquen especialment les ben conegudes com a popcorn (crispetes) de les que tenim alguns exemplars excepcionals d’aquest creixement nodular que consisteixen en petites boles de calcita o aragonita fins i tot, encara que menys usuals, de guix, que es projecten sobresortint de les superfícies de la roca encaixant o d’altres espeleotemes. Aquestes “boles” quan son formades per evaporació tenen un color blanc intens i aquí estan força estratificades. 

...segueix en l'apunt de demà...

dijous, 12 de febrer del 2015

Pou de Cal Santó (2 de 5)

...segueix de l'apunt d'ahir...


Tot i el predomini del procés clàstic, que ocupa el terra de la saleta, hi ha diversos punts on podem observar les emprentes d'una gènesi de dissolució en règim inundat.

Trencaments
L'estructura origina que tot el conjunt tingui un desenvolupament en acusada pendent, és alhora la causa del moviment dels materials del terra que empesos pel desnivell és desplacen tot fracturant i fins i tot arrossegant els materials que s'hi recolzen.

Concrecionament
Els espeleotemes son sens dubte l'element morfològic més destacat d'aquesta cavitat, i l'hi dedicarem uns articles específics en els propers apunts.

Reexcavació
Una part de la litogènesi primitiva ha estat re-excavada, més pròpiament dit, atacada per un procés de dissolució-corrosió química que posa de manifest l'estructura interna de les formes reconstructives. Les imatges que presentem son un exemple força didàctic.

...segueix en l'apunt de demà... .