dissabte, 12 de desembre del 2015

La sisena extinció

Avui us vull presentar una de les meves darreres lectures, La Sexta Extinción que vaig adquirir esperonat per que dedicava un capítol ratpenats. En aquests dies de cimeres sobre el control de l’efecte hivernacle i perdua de diversitat, l’autora de La sisena extinció, “una història gens natural” ens documenta la responsabilitat de la humanitat en aquesta situació fent un recorregut per les anteriors cinc extincions en massa.

"L'acció comença fa uns 200.000 anys, amb l'aparició d'una espècie concentrada en una zona d'Àfrica oriental. Són individus petits i dèbils però, gràcies al seu enginy, aprofiten de forma particularment hàbil dels recursos: recullen plantes, cacen i pesquen. Innoven, s'adapten, es reprodueixen. Poblen regions creixents i es traslladen a través de rius i muntanyes. Arriben a Europa. Els grans animals que poblen la terra van sucumbint per la seva falta d'adaptació i la necessitat d'un aïllament cada vegada més difícil davant el contacte amb aquests nouvinguts. Transcorren milers d'anys i els nostres protagonistes s'han estès per la Terra. S'han assentat, talant boscos per crear les primeres poblacions. Han inventat l'agricultura. En el seu desplaçament, han transportat organismes que alteren la biosfera. Passen milers i milers d'anys, i vam arribar a una història molt més propera. En una altra evidència del seu enginy, els pobladors han après a utilitzar els recursos subterranis d'energia, canviant amb això la composició de l'atmosfera, alterant la delicada química de l'aire i l'aigua. Aquí comencen a passar altres coses."

Elizabeth Kolbert escriptora nord-americana i periodista a The New Yorker especialitzada en ciència explica amb extrem detall i claredat la complexitat de les hipòtesis i fenòmens biològics que sostenen l'anomenada sisena extinció en curs. La diferència amb les cinc anteriors és que l'actual no està causada per un fenomen imparable de la natura, sinó per la transformació ecològica derivada de l'activitat humana. El llibre és un exercici de periodisme científic que conjuga dades, teories i compromís total amb la història que s'està explicant. El resultat és poderós gràcies, en gran mesura, a l'excel·lent narració científica-literària de Kolbert, que no pretén deprimir, sinó informar-nos, fer-nos conscients.

Ja el primer contacte dels homes amb les altres espècies va tenir un resultat catastròfic. Però el ritme i l'escala de l'impacte per a animals, plantes i qualsevol ésser viu s'han accelerat de manera radical causa de l'augment dels nivells de CO2 a l'atmosfera. Kolbert explica aquests impactes en un crescendo narratiu perfectament estructurat.

"Quan es produeix una extinció massiva, la vida triga milions d'anys a recuperar-se i, quan ho fa, generalment té un nou repartiment de personatges; després de l'esdeveniment del Cretaci tardà van sorgir (o van sortir sigilosament) els mamífers que van substituir als dinosaures desapareguts. D'aquesta manera, les extincions massives, encara que no consten en la teoria de l'evolució original, han tingut un paper decisiu a l'hora de determinar el rumb de l'evolució; com ha dit Richard Leakey, aquests esdeveniments 'reestructuren la biosfera' i, d'aquesta manera, 'creen el model de vida'. Actualment, la majoria dels biòlegs coincideixen que hi ha una altra extinció massiva en marxa. Encara que és difícil establir el nombre exacte de pèrdues, es calcula que, de continuar les actuals tendències, per a finals d'aquest segle hauran desaparegut ni més ni menys que la meitat de les espècies de la Terra ".

Kolbert explica, efectivament, "una història gens natural". Una història de la devastació humana.
El llibre te 337 pàgines i el capítol sobre els ratpenats n'ocupa 25, dels que, intentant respectar els drets d'autor, només insereix-ho les tres primeres.
Podeu llegir el primer capítol del llibre en aquesta adreça:
http://static0.planetadelibros.com/libros_contenido_extra/30/29328_La%20sexta_extincion.pdf

A continuació inserim tres vídeo presentacions i entrevistes, en anglès, on l'autora, guanyadora del prestigiós premi Pulitzer d'enguany explica el contingut de la seva obra..








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.