dimecres, 30 de desembre del 2015

Avenc de Fontdepou. (2)

...continua de l'apunt d'ahir...

Galeria Nord
Fauna i restes ossis

Detalls morfològics

Canals, i formes de flux ascendent

Dades atmosfèriques
Dades de les galeries
Dades al fons del pouet de la galeria nord
Comentari general
Estalactites trencades, certament, però donada la facilitat d’accés, i la temptació no materialitzada de convertir-la en un abocador de deixalles, cal considerar que té un estat de conservació força acceptable.

Autors precedents han considerat que aquesta cavitat és un testimoni d’antic engolidor. Una hipòtesi “possible” però insuficient ja que no hi ha mostres de circulació i encara menys que cap cabal hagi penetrat per les boques actuals. Sembla que els accessos s’han obert per regressió del relleu alhora que per creixement “remuntant” de la saleta d’accés. És a dir, creiem que la cavitat que s’ha generat internament per processos de dissolució/corrosió/fantomització i ha desembocat a l’exterior quan ja estava conformada en un aspecte molt proper a l’actual. 

La galeria Est ens mostra una profusió de senyals d’inundació en règim “freàtic” i elements en el sostre de canals i formes de desgassificació associades a gènesis hipogèniques. 

Cal remarcar, que tot i que en general, les mesures atmosfèriques ens donen un contingut d’oxigen normal, en el pouet de la galeria nord descendeix a condicions irrespirables.

En resum una cavitat morfològicament interessant. Potser no justifica el viatge, però  paga la pena dedicar-li una estona quan circulem prop d’aquest indret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.