dijous, 22 d’octubre del 2015

El riu subterrani de Labouiche

Un nou intent de superar el sifó terminal del riu subterrani de Labouiche, l'espeleosub Franck Bréhier  ha aconseguit aprofundir uns metres més fins els -43 de fondària i 100 metres de longitud.

La cavitat cèlebre pel seu riu navegable que ja fou visitat pels cèlebre Norbert Casteret, ha estat condicionat per la visita turística i és un dels atractius naturals més visitats de la regió.
Cada any prop de 54.000 visitants van a descobrir aquesta "Ariège Veneciana" tan estimada per l’espeleòleg Norbert Casteret que va participar en 1935 juntament amb el farmaceutic Paul Salette i el prehistoriador Josep Mandemen, al descobriment de 3.800 metres d'aquesta xarxa activa.

... El nou projecte d'exploració és recolzat per Franck Bréhier , cap de Vertical Horizon, "Se sap molt poc de la xarxa que envolta Labouiche fora del circuit turístic”

... "Aquest és el gran dia, tothom éstà una mica emocionat", va dir Florènci Guillot, assessor departamental espeleologia.

... Durant la seva progressió, els membres de l'equip han notat en les parets dels esgarrinxades d'óssos que encara no s’havien vist. Un ós de les cavernes dels que van poblar aquesta regió entre 80.000 i 30.000 a.c.. La llera del riu ha canviat des de llavors, i el pas pres per l'ós en aquells moments pot haver estat obstruït.

... No es pot guanyar sempre, però també és la sal d'aquesta activitat. Sobretot perquè cada any fem nous descobriments, sumiders, sifons, cavitats horitzontals ... "

Franck planeja tornar a la primavera per continuar la seva exploració.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.