dilluns, 3 d’agost del 2015

Visitant la cova de Vidatripà,Conflent.

Fem un viatge llampec d’un dia per visitar Vidatripà, una de les coves accessòries de la Cova Lachambre.

Hem d’agrair molt especialment al Manel Jurado per proposar la visita i fer tota la feina per tal d’aconseguir els permisos, i a l’Andreu Jansana, per guiar-nos per dins la cova, deixant palès el seu coneixement i experiència, per tal d’aprofitar al màxim el temps del que disposem.

Arribem fins a Vilafranca, on aparquem el cotxe i enfilem el Canal de Boera  fins que ens desviem uns pocs metres per trobar la petita porta d’accés a la cova.
L’entrada és un tub bastant estret  fins que arribem a la galeria principal i que de fet és una gran esquerda.
Als pocs metres hi ha una filtració del canal en forma d’una voluminosa cascada. Per sort, des de fa uns quants anys, hi ha uns impermeables grocs  que ens van anar de meravella per no mullar-nos tot just entrar.
La progressió, tot i que no és difícil, no deixa respir ja que les estretors i passos una mica atlètics fan que estem alerta en tot el recorregut.
A totes les galeries hi ha racons molt bonics, especialment a les galeries inferiors on hi trobem uns sols totalment blancs i que no ens atrevim a entrar per la delicadesa de les formacions, fins i tot ens vàrem descalçar per poder fer alguna foto, tenint una cura extrema de no tocar res per no embrutar-ho.
Cal descalçar-se!
Tot i això, l’atractiu de la cova son la quantitat de restes  dels  óssos, que habitaven el lloc, i que van utilitzar aquesta cova com a lloc d'hibernació, cranis, mandíbules, vertebres… en definitiva, restes de la fauna de fa uns 450.000 anys i que trobem numerats al llarg de les galeries marcades amb cintes per tal de preservar-ho. S’ha de caminar amb molta precaució per tal de no malmetre cap resta òssia.
Urpades d'os
Aquesta zona de la Catalunya Nord amaga un exuberant món subterrani i poder visitar la cova de Vidatripà, ha estat un privilegi. 

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.