dimecres, 5 d’agost del 2015

Cova de Rotgers (1)

A Borredà, en un paisatge suau i boscós, és desenvolupa un relleu en roques guixoses amb múltiples dolines que s’obren en les proximitats de l’ermita de Sant Sadurní de Rotgers. Dins de les depressions testimonis d'una activa circulació subterrània es localitzen les diverses boques d’aquest sistema subterrani. El conjunt penetrable, denominat Cova de Rotgers, constitueix amb els seus 1024m de recorregut topografiat en un dels exemples de carst en roques evaporítiques més interessants de Catalunya.

El passat dijous 30.07.2014 vam fer la travessada subterrània entre les boques R3 (boca inferior) i R2 (boca superior); l’equip d’aquesta jornada era format per: Dolors Boter, Jordi Castells, Pere Castells, José Hidalgo, Toni Robert i “Víctor”.

Entorn cultural
A l'igual que som sensibles al patrimoni natural, també valorem i respectem el patrimoni cultural, per això entendreu que de tant en tant ens allunyem un tant del nostre interès principal espeleològic i ens permetrem una incursió lateral per reconèixer i contribuir a la difusió de l'entorn on és situen les cavitats que visitem. Avui ens permeten dedicar-hi un espai a l’església de Sant Sadurní de Rotgers que és d’una notable bellesa, recentment restaurada, amb un absis del segle XI molt singularment connectat amb una nau d'arc apuntat de finals del segle XII. El campanar sobre la nau confereix al conjunt molta identitat.
Si voleu aprofundir en el coneixement d'aquest patrimoni arquitectònic us deixo l'enllaç a un estudi exhaustiu que us podeu descarregar en format pdf:
 Sant Sadurní de Rotgers (Borredà). Arqueologia i història
Josep Maria Vila Carabasa (2010) 189 pàgines.

Entorn natural
El sector forma part d’un itinerari geològic d’alt valor didàctic des de Ripoll (vall del Fresser) a Vilada (vall del Llobregat) on trobem amb una gran varietat d’afloraments discontinus de fàcies lligades a l’evolució d’un mar profund situat al costat d’una serralada pirinenca en estructuració, en la que els moviments sísmics són molt freqüents. Al sostre de les roques d’origen turbidític, on és situa la cova de Rotgers, afloren les evaporites (Fm. de Beuda) constituïdes per guixos laminats i margues del Paleocè, Luteciá (segons cartografia geològica de l’Institut Geografic i Geològic de Catalunya).  

Visites subterrànies
Tot i ser una cavitat notable és menys freqüentada del que caldria esperar, potser per la seva fama de passos estrets i mullats. No obstant això la gent de la comarca, excursionistes, espeleòlegs locals i empreses d’aventura del territori sovintegen les seves visites.

Relleus

Engarrista
Els companys berguedans d'Engarrista han publicat recentment una de les seves incursions espeleològiques a Rotgers, que com sempre tenen un excel·lent contingut i unes imatges de gran qualitat que us recomanem molt especialment. 


...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.