Coordenades entrada principal, UTM (ETRS89) 414047, 4574325, asnm 134m,
Per arribar s’ha de sortir de Gavà per la carretera de Begues, als 3km aproximadament hem de sortir a la dreta per una desviació que porta a la urbanització de Bruguers. Agafarem la primera desviació a la dreta amb una senyal de sense sortida. als 500m deixarem el cotxe i seguirem un petit corriol a que surt a mà dreta que ens portarà a l’entrada principal de les mines.
L’explotació minera dels turos pròxims a Gavà ve de lluny. Ni ha proves arqueològiques dels ibers com els primes miners. Continuaren els romans que seguiren els treballs per extreure’n els metalls. A l’edat mitjana els terrenys estigueren sota el domini del senyor d’Eramprunyà . El mètode tecnològic per treure el ferro de les roques era la farga catalana, al 1068 ja es documenta una farga per extreure el ferro al nucli antic de Gavà.
L’explotació va continuar en diferents èpoques. El 1878 foren abandonades fins una altra etapa que va durar de 1885 fins 1908.
L’última fase d’explotació data de 1940 i 1950, la família de Francesc Cambó va comprar els terrenys del turó de Rocabruna i va fundar l’empresa Ferrominera Catalana propietat del gendre den Francesc Cambó en Ramon Guardans. Aquesta empresa va rellançar l’explotació, construint casetas pels obrers, túnels, vies, vagonetes i una tremuja que encara es conserva a l’actualitat. Les mines estigueren en funcionament fins la segona meitat dels anys 50, les galeries que es conserven són las d’aquesta darrera època.
Podeu obtenir més dades a l'excel·lent estudi, LES MINES DE FERRO DE ROCABRUNA (Gavà). Josep Capmany, Marc Albaigés, Raúl Cano, Paula Cociña i Albert Santmartí, publicat pel Centre d'Estudis de Gavà.
Vídeo del Grup Mineralògic Català
Josep Cuenca, Francesc X. Samarra
Grup d'Espeleologia de Badalona (GEB)
Unes fotos molt xules, aquesta mina es un patrimoni de Gava, caldria preservar-la, i si cal acondicionar-la per visites pedagogiques.
ResponEliminaL'Ajuntament la tindria que declarar Bien de Interes Local
Xenia