dimecres, 24 de juny del 2015

La cova de les Encantades. Arsèguel / Toloriu. (4)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Mesures atmosfèriques

Excentriques (selecció de les localitzades pel Toni Robert)

L'ennegriment
De nou ens captivà l'ennegriment de parets, sostres i terra en força llocs d'aquesta cavitat.
Fins ara era evident que alguns casos calia atribuir-ho al sutge de les fogueres dels que utilitzaren les cavitats com a refugi, en altres casos les intercalacions de manganès o ferro aportaven la coloració, i en d'altres indrets la presencia de grans colònies de ratpenats aporten quantitats considerables de deposicions que arriben a recobrir i degradar tot tenyint terres i parets...sense descartar aquestes opcions cada cop creiem més que també cal asignar-hi un paper a les infiltracions de material orgànic procedent de la descomposició vegetal infiltrada des de l'exterior en cavitats que és desenvolupen a petita distància de la superfície.
En les Encantades tenim punts on la infiltració és clarament visible, fins i tot us mostrem una imatge on una concreció trencada evidencia anelles alternades de material ennegrit el que deuria de correspondre amb una seqüència climàtica afavoridora d'aquestes variacions.

Comparació de topografies

L'existència de dues topografies de la cavitat, ambdues fetes amb rigor per companys competents, mostren unes diferències significatives que independentment de la precisió dels aparell utilitzats ens diuen que una visió apriorística sobre l'origen de la cavitat influeix en el resultat del dibuix final.

La versió que magnifica la representació geologico-tectònica d'en Boixadera probablement mes desajustada no deixa de mostrar més galeries tot i que és més antiga...potser hi anava algú més prim que s'introduí per forats estretísimis?

Fotografiar en gateres fangoses
Com diu la Dolors quan cal fer la "croqueta" és a dir rodolar per una gatonera fangosa, pot ser una temeritat fotogràfica si anem màquina en mà per obtenir unes imatges. Per sort en el grupet de l'Espeleodijous gaudim especialment dels veritables fotògrafs que s'esplaien en captar un entorn assequible a les cambres reflex i diversos flaix en una composició estudiada i alhora també celebrem que encara quedin inconscients disposats a malmetre, si cal, els aparells per documentar al màxim tota la cavitat.
En aquest cas vam aconseguir tal nivell d'enfangament que costà dies i diverses operacions de neteja per recuperar els aparells. Finalment només hem d'agut de donar de baixa el sensor d'un flaix i un cable de sincronització. 

1 comentari:

  1. Continueu fent fotos a tot arreu. Si cal feu una colecta per renovar el material.

    Joan Miratlles

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.