dijous, 28 de maig del 2015

Semblança biográfica del Dr. Joaquim Mateu a la Reial Acadèmia de Ciències de Barcelona

Dia de l'acte. L'edifici de l'Acadèmia, comú amb el teatre Poliorama, a les Rambles. Curiosament anuncien una obra titolada El Cavernícola

El passat dijous dia 21 de maig va tenir lloc a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona un acte en honor a l’Acadèmic Dr. Joaquim Mateu i Sanpere (Barcelona 1921-2014), eminent entomòleg, arqueòleg i naturalista, entre altres especialitats. Dins l'entomologia va estudiar la fauna cavernícola, els coleòpters de la família Carabidae, practicant l'espeleologia al llarg de, quasi, cinquanta anys.

La magnífica escalinata d'accés a l'Acadèmia

Previ a la sessió ordinària de l’Acadèmia d’aquest dia, es van fer dues semblances biogràfiques a membres de l’Acadèmia que recentment ens van deixar: la geòloga Dra. Carmina Virgili i Rodón i el Dr. Joaquim Mateu i Sanpere, tots dos acadèmics.

L’esbós biogràfic del Dr. Mateu el va fer el nostre company, el Dr. i Acadèmic en Xavier Bellés, presentant una projecció de fotografies i escrits sobre la vida científica d’en Mateu.

Hemeroteca de La Vanguardia, fragment. 27 de novembre de 2014, pàg. 39 

Sala dels rellotges de l'Acadèmia. Al centre, Tere Cuné i Xavier Bellés. Esquerra: F. Fadrique i O. Escolà. Dreta, J. Comas

A més dels Acadèmics assistents a la sessió, hi estaven presents en Giuliano Mateu i la Mª Teresa Mateu, fill i germana d’en Mateu respectivament.
Tot seguit inserim la presentació que gentilment ens ha facilitat el nostre company, el Dr. i Acadèmic, en Xavier Bellés, ant el text que el va servir d’apunt per a la part exposada verbalment i la presentació visual amb diapositives. Aquestes s’han anat distribuint entre el seu text. 

Xavier Bellés, al centre, durant la presentació

Semblança biogràfica Joaquim Mateu i Sanpere (1921-2015) (autor X. Bellés)
Reial Acadèmica de Ciències i Arts de Barcelona, 21 de maig de 2015.

Diapositiva nº 1. Les demés diapositives segueixen l'ordre de la presentació





Xavier Bellés
Amb el nostre record del Dr. Mateu.

3 comentaris:

  1. Sols una rectificacio, la Foto que surt Monturiol, Vicens etc Surt Ferran Termes, pro el nom que es possat es Josep Termes

    ResponElimina
  2. Una altra correcció: A la mateixa foto, del 1998, diu que celebren el centenari del GES, quan en realitat era el cinquantenari (1948-1998)

    ResponElimina
  3. Francesc: Ja s'han fet les correccions. Gràcies per la col·laboració. Es veu que ho has llegit bé

    Lluís

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.