dimecres, 20 de maig del 2015

Espeleogènesi de la Torca La Texa. Covadonga.

Hem rebut per gentilesa d’en Daniel Ballesteros de la Universitat d’Oviedo el darrer dels seus treballs col·lectius sobre la carstificació d’aquest extraordinari massís occidental dels Picos de Europa. Ens plau inserir-lo en aquesta ocasió centrat en la Torca La Texa, de la que vam tenir l’ocasió, amb la campanya de la SIE al Cornión – ESIEC74, de fer la primera exploració (parcial -140m, amb diverses incògnites) de la que en aquell moment, i d’acord amb el pastor de la majada de Belbin que ens la va mostrar, vam denominar Pozu La Texa.

En aquests estudi, aplicant un enfocament múltiple, geometria dels conductes, geomorfologia, datació isotòpica dels espeleotemes, relacions amb les formes del relleu i englacement, control estructural, etc. s’estableixen les diverses etapes de la seva espeleogènesi tot relacionant-la amb el conjunt de la carstificació del relleu.

A multi-method approach for speleogenetic on alpine karst caves. Torca La Texa shaft. Picos de Europa (Spain).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.