dimarts, 16 de setembre del 2014

Fotografiant fauna cavernícola viva

Un aràcnid: pseudoescorpí Chthonius bullonorum, de la Cv. de La Pileta

L’amic i company d’activitats biospeleològiques, l’Agustí Meseguer, fa un cert temps que es va dedicant a la fotografia de fauna terrestre, directament en el seu medi ambient. Per assolir uns bons resultats són necessaris un bon equip tècnic; molta paciència; companys col·laboradors i sobretot afició.L’Agustí ens ha facilitat algunes mostres del seu treball, que tot seguit inserim.
Un aràcnid: pseudoescorpí 

Isópode triconíscid

Aràcnid araneid

Diplòpode iúlid

Miriàpode aquàtic

Coleòpter del gènere Paraphaenops

Fins fa poc temps, la representació de la fauna d’invertebrats cavernícoles en publicacions, sempre es feia a base de dibuixos, dibuixos a la tinta amb fons negre; dibuixos simplificats del contorn de l’animal; dibuixos del contorn amb reompliment de les línies més importants; dibuixos que ja quasi poden semblar una foto, etc.
Troglocharinus subilsi. Un clàssic dibuix només del contorn. Dibuix de Francesc Español, 1966

L'isòpode aquàtic Cantabroniscus primitivus. Dibuix ressaltat sobre negre, de Michel Cabidoche. 1966

Apoduvalius alberichae. Dibuix completat amb ombres i més detalls. Dibuix de F. Español, 1971

Duvalius lencinai, dibuix de fotografia. V. Ortuño 2006

Quant a les representacions fotogràfiques d’entomologia, es van iniciar amb l’objecte mort i enganxat sobre una cartolina, tal com es guarden a les caixes de les col·leccions.
Leptodirus hohenwarti, el primer insecte cavernícola conegut

Actualment, amb programes tipus Combinez, s’obtenen fotografies “perfectes” al deixar focats tots els planells en fondària. També hi ha programes que poden convertir aquestes fotos en dibuixos que sembles fets a la ploma. També, cada vegada més, veiem en els articles especialitzats, fotos de fauna en viu, com ja hi estem acostumats a veure en els articles dels Espeleodijous d’aquest bloc.
Agustì Meseguer en plena feina
Ortòpter: Dolichopoda de la Cv. del Far

Speonemadus de la Cv. de la Pileta

Un araneid opilió

Parvospeonomus delarouzeei

La fotografia d’artròpodes (coleòpters; dípters; centpeus; col·lèmbols, etc.) en viu, de sempre ha estat molt problemàtica per les següents raons:

-Profunditat de focus. A causa de la poca distància a què s’ha de disparar la màquina, el camp focal és molt reduït. És molt difícil tenir focat tot l’animal.

-Il·luminació. Per obtenir una bona instantània en moviment, s’ha de disparar amb temps molt curt, i amb l’objectiu ben tancat. El flash normal dóna ombres molt contrastades, a menys que sigui un flash anular, però llavors, la manca d’ombres fa que la foto sigui “plana”, sense fondària.

-El contrast del bitxo amb el terra. Hi ha animals, com algunes espècies d’aranyes; els col·lèmbols; els àcars de petita mida; alguns tipus de dípters, etc., que són gairebé transparents. Segons el color del fons per on caminen, o neden si són aquàtics, quasi no es veuen a la imatge. S’han de dirigir a un tros que sigui d’un color ben contrastat.

-El camp de treball. Per poder seguir, focar i disparar, la fauna ha d’estar tranquil·la i sobre una zona sense pedres ni esquerdes on poder amagar-se.
Podríem parlar de moltes més dificultats, però no es tracta, en aquest post, de donar cap lliçó, només presentar una mostra del treball de l’Agustí.
Dìpters Limonia nubeculosa

Col·èmbol

Araneid àcar del gènere Ixodes, Paràsit dels ratpenats

Diplud campodeid

Tisanur cavernícola

Molusc del gènere Oxychillus

A més de la seva especialitat en la recolecció de fauna cavernícola al llarg dels quasi cinquanta anys que anem fent junts activitats sota terra, podeu consultar la seva pàgina web agusti2.com, en que podreu veure els resultats del seu treball, de flora i fauna exterior. També treballa a organitzar la galeria de fauna cavernícola Àlbum del món subterrani, al bloc de l’Associació Catalana de Biospeleologia biosp@blogspot.com.

Amb el nostre agraïment a l’Agustí, per la seva col·laboració.

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.