diumenge, 14 de setembre del 2014

Centenari de l'Espeleologia


Émile Rivière de Précourt, l'any 1890, creà el neologisme espeleologia. La primera entitat amb aquest nom, Société de Spéléologie, es legalitzà a Paris en 1895.


Des de molt abans d'aquestes dates, foren els científics naturalistes i altres tipus d'investigadors els que s'interessaren per l'exploració i estudi de les cavernes i el seu entorn, deixant-nos diversa i abundant documentació

La Fédération Française de Spéléologie considerà que el centenari de l'espeleologia s'havia d'avançar dos anys, i així contaren a partir de la travessada de Bramabiau (1888) realitzada per E.A. Martel i els seus companys, tractant-se aquesta activitat d'una exploració èpica, predominantment esportiva.



La Federació Catalana d'Espeleologia per commemorar el centenari de l'espeleologia catalana, trià la data del 27 de desembre de 1997, diguent-nos que, l'exploració de N. Font i Sagué a l'avenc de Can Sadurní és considerada la primera exploració sistemàtica d'una cavitat, i constitueix l'inici de l'espeleologia a Catalunya i a la resta de l'Estat.

El treball espeleològic més important realitzat l'any 1897 per Font fou l'elaboració i divulgació del Catàleg Espeleològic de Catalunya.


Amb motiu d'aquest centenari, la Federació i els Grups catalans organitzaren una important sèrie d'activitats al llarg de l'any 1997 de les que us adjuntem diferents mostres. 




Moreno (vicepresident FCE), Vergés (president FCE), regidor ajuntament BDN, Estrada (president CEB), Miret (expresident GEB) Suñol (expresident GEEB)
Cor de Marina. Badalona


A la Federación Española de Espeleología, també li va anar bé l'any 1997 com el del centenari de l'espeleologia espanyola.

Sense anar més enredera en el temps, només afegiré que a l'any 1896 Gabriel Puig y Larraz publicà Cavernas y Simas de España (l'autor ja utilitza la paraula espeleologia en aquest catàleg que serví de model a Font per elaborar el seu de Catalunya) i, que al mateix any Martel i Viré, amb col·laboradors autòctons, realitzen una campanya espeleològica d'importància a l'illa de Mallorca.   




L'espeleologia fou concebuda amb les pretensions de crear una nova ciència, amb la finalitat de ser complementaria i auxiliar d'altres ciències.

Amb el pas del temps aquest concepte s'ha anat transformant fins a l'actualitat, on la majoria de les associacions espeleològiques són de caràcter eminentment esportiu. Així, no és gens d'estrany que, aquestes federacions esportives triaren un esdeveniment esportiu com l'inici de l'espeleologia a les seves demarcacions, fins i tot a la mateixa França, lloc a on es va crear la denominació (1890) i es va fundar la primera associació (1895).        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.