dimecres, 17 de setembre del 2014

Canaletes... Que ja no és la cova més llarga de Catalunya


El complex Fullà-Canaletes a Vilafranca de Conflent va rebre el títol de "La cova mes gran de Catalunya" a la portada del magnífic llibre "El Conflent subterrani. Cova de Fullà-Canaletes", publicat pel Col•lectiu Conflent Subterrani al 2008, amb 26,5 Km de recorregut. Ara, d'aquí a pocs dies, assistirem per fi a la presentació i distribució del nou llibre dels mateixos exploradors i autors sobre el proper Réseau André Lachambre, nou rècord de recorregut del país amb 26,8 Km.


De les seves diferents boques, aquest xarxa te tres accessos habilitats pel turisme. El que s'anomena "Grans Canaletes" és, pel meu gust, exemplar: La visita es fa de forma lliure, sense cap guia que et turmenti explicant-te el que és una estalagmita o una estalactita o fen-te veure que tal pedrota s'assembla al cap d'un gos, a una mare de Déu o a qualsevol part innombrable del cos humà. Cadascú transita al seu ritme per la part habilitada, en silenci, gaudint al màxim de l'encís d'uns espais subterranis espectaculars. I a mes a mes, està permès que els turistes facin fotografies amb flash. Si, tot un exemple a seguir pels urbanitzadors de coves!.


I un altre particularitat rellevant dels empresaris responsables d'aquesta magnífica cavitat és les grans facilitats que donen als espeleòlegs per fer visita lliure esportiva dels immensos sectors no turístics. Aquesta política ve dels temps de l'anterior adjudicatari de l'explotació, l'espeleòleg recentment desaparegut Edmon Delonca, un simpàtic col•lega francès de nacionalitat i llengua catalana. Per sort, la seves filles continuen el costum de l'Edmon i els espeleòlegs seguim essent benvinguts.


El segon dissabte d'agost vaig tornar amb un acompanyament esplèndid: Josep Herrerías, l'organitzador; Fèlix Alabart, de qui sobren les presentacions; Magda Martin del GERS i Carmen Perals, molt afeccionada al descens d'engorjats i a les via ferrata i ara també, pel que sembla, a les coves.



Aquest dia no vaig tenir gaire sort amb les fotos (o sigui, com sempre, vaja!). Aquí teniu una mostra d'algunes. Herrerias publicarà les seves obres d'art en petites dosis, com fa habitualment, al seu blog



I el Fèlix, que des de el juny del 2013 te abandonat el seu blog, també penja alguna mostra a Facebook, encara que sigui només per fer-nos dentetes als que, com jo, ni amb els estris mes moderns i sofisticats, no arribem al seu nivell ni que ens pugem dalt d'una escala!

http://jherrerias.blogspot.com.es/
http://felixfotoespele.blogspot.com.es/

Jordi Lloret i Prieto

4 comentaris:

  1. Gràcies colega, ja repetirem quan dominis el teus emisors-receptors. I no et queixis, que las teves fotos sont molt maques.
    I et he esperat a la presentació del llibre"Cova Lachambre", espero que no sigui important.

    ResponElimina
  2. Bonitas fotos. Esta es mi cueva francesa favorita para cuevear.

    ResponElimina
  3. Mi blog se cerro el 3 de Junio del 2013, porque los trabajos compartidos nunca sale bien.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.