divendres, 1 d’agost del 2014

Estudiant el vol dels Ratpenats


L'extraordinari vol dels ratpenats en la foscor mes absoluta ha cridat de de fa molt temps l'atenció de nombrosos naturalistes.


Entre els investigadors actuals seduïts pel vol dels ratpenats sens dubte cal destacar a Stefan Greif del Max Planck Institute for Ornithology http://www.orn.mpg.de/en





Una aportació força interessant és el recent estudi sobre la polarització de la llum utilitzada com element d'orientació.

La utilització ben coneguda de l’eco-localització en el vol dels ratpenats, "només funciona fins a uns 50 metres", va dir Stefan Greif, autor principal de l'estudi publicat a la revista Nature Communications. "Per tant, hauran d'utilitzar un altre sentit anar més enllà", diu l'investigador.

Estudis anteriors han suggerit que els ratpenats poden detectar els plànols de polarització del cel quan surten de les seves coves al vespre per alimentar d'insectes.

La llum és una ona electromagnètica. Quan els animals com les abelles o les aus naveguen a través de la polarització del cel, aquesta és l'adreça d'oscil · lació de la llum que perceben i utilitzen per ajustar la seva brúixola interna. La tècnica funciona fins i tot quan el sol ja no és visible en els dies ennuvolats o al capvespre.

La polarització de la llum és més forta, precisament, a l'alba i al capvespre, quan els ratpenats surten dels seus refugis a la recerca d'aliment o d'una altra manera tornar abans del despertar dels seus depredadors.

L'equip Stefan Greif ha presentat una experiència d'orientació, a Bulgària, 70 femelles adultes (Myotis Myotis), van ser posades en llibertat a la nit, al voltant de 20 a 25 km del seu refugi habitual, després d'estar exposat al vespre en diferents plans de polarització del cel. Mitjançant un sistema de gàbies especialment dissenyades, alguns van ser exposats al pla de polarització "natural", mentre que per a altres va ser desviat 90 graus.

Els animals van ser equipats amb petits transmissors de ràdio per tal de seguir el seu camí.

Els investigadors van trobar que els dos grups es van anar en diferents direccions, els ratpenats exposats al pla de polarització natural és van dirigir  més ràpidament a prop del seu origen.

Els resultats experimentals confirmen la hipòtesi que els ratpenats fan servir bé la polarització de la llum per volar. 
Però encara no sabem és com es que detecten la llum polaritzada.

En altres animals, hi ha almenys una idea dels mecanismes involucrats: Abelles, fotoreceptors especialment dissenyats. Cèl · lules visuals d'aus, peixos, amfibis i rèptils també estan adaptats perquè puguin detectar la polarització.

"Però no sabem el que hi ha en l'estructura d'aquests ratpenats que fa que la puguin utilitzar", admet Richard Holland, coautor de l'estudi.


Restarem amatents als progressos d'aquesta investigació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.