Fa uns anys, passejant-nos per les muntanyes de Cervelló, vam trobar un petit forat sense cap mena de marca, en aquell moment no varem entrar-hi i l'exploració va quedar pendent per més endavant.
Cinc anys més tard, vam voler tornar-hi i ens vam reunir els companys Dolors Boter, Toni Robert, Antoni Torra, Josep Pastor, Tere Hernandez, Miquel Nebot, Jaume Julià, Jose Hidalgo, "Víctor" i Jordi Perera.
A l'arribar a la boca ens vam trobar amb què hom l'havia retolat amb el nom d' "Avenc de l'escalfor"
El dubte ve de què segons el "Catàleg espeleològic del Massis de l'Ordal" a la pàgina 94 es cita aquesta cavitat com desapareguda.
I la cerca a l'Espeleoindex tampoc dóna cap resultat
La bibliografia que es cita:
15. Asensio, A. / Gallofré, J. (1984). Notes sobre unes cavitats al massís de l’Ordal (Garraf). Carbonato (4) : 41-60.
122.Rubinat Aumedes, F. (1984). “Catàleg Espeleològic del Massís de Garraf. Unitat Septentrional. Sectors 9-11 i 13”. Gours (10) : 19-60.
Si algun company disposa d'aquestes publicacions i en el seu moment es va publicar la topo o un croquis, la podem comparar amb la nostra i acabar amb el misteri.
En qualsevol cas no és una primera exploració ja que al fons de l'avenc ens varem trobar abandonada una paràbola dels temps dels carburers.
Quant a l'exploració, cal avisar que la corda es va instal.lar en natural i que els pous són delicats per la facilitat en què es desprenen les pedres.
Unes imatges de l'activitat.
A la vista de les topografies publicades (3), sembla prou clar que, efectivament, heu retrobat l'avenc de l'Escalfor.
ResponEliminaEl gener de 1984, quan va aparèixer a la revista Gour nº 10, el Sector 9 del Catàleg Espeleològic del massís de Garraf en la seva unitat septentrional, es recollia la informació publicada el 1972 per Gener Aymamí a la revista Senderos nº 164. En el moment de la publicació de Gours, espeleòlegs del CE Cervelló que coneixien la cavitat m'informaren de la proximitat d'aquesta respecte una torre propera que gairebé l'havia tapada (sembla ser que això no és així ni hi ha cap torre prop de la cavitat). Aquell mateix any 1984, Antoni Asensio publica una nova topografia a la revista Carbonato nº 4, fent esment a que la cavitat se troba tapada. Posteriorment l'any 2004 és publica el Catàleg espeleològic del massís de l'Ordal, i al fer referència d'aquesta cavitat hem baso en les dades aportades pel Toni Asensio en el article de Carbonato, de les quals no tinc perquè desconfiar, ja que de sempre les seves dades han estat força fidedignes.
ResponEliminaVull suposar que degut a la proximitat de la urbanització, en algun moment hagués pogut estar la boca de la cavitat tapada per evitar el perill de caure-hi i amb posterioritat algú la desobstruís.
En definitiva, el que cal és felicitar als companys que l'han retrobat i que ens possibilita de tornar a incloure aquest avenc de nou en els catàlegs.
Francesc Rubinat