dimecres, 16 d’abril del 2014

Fontaine de Vaucluse

La Fontaine de Vaucluse, nom mític d'aquesta cabalosa surgència intermitent que ha caracteritzat a les emergències remuntants, és un dels sistemes de hidrogeologia càrstica més importants del continent. Com la nostra popular surgència de la Falconera s'endinsa per sota del nivell marí com a testimoni de la crisi del messinià. 

És situa a prop d'Avinyó , al departament de Vaucluse , en el territori del municipi de Fontaine -de- Vaucluse. Coneguda des de l'antiguitat ha estat i ho és encara tema d'històries fantasioses. Realment és un lloc de natura excepcional que interessa a força estudiosos i també constitueix un punt d'atracció turística. 
El poble on es troba la font es deia anteriorment " Vallis Clausa " ("vau closa" o vall tancada), per la seva posició topogràfica . El nom es va convertir llavors en " Vaucluse " , que va donar el nom de Fontaine de Vaucluse, font de la vall tancada.

Per sobre de la font és un penya-segat calcari de més de 500 metres d'alt que constitueix el front d’un massís altament carstificat. La primera immersió de busseig té lloc el 1879 Nello Ottonelli s’aventura fins -23 metres. No va ser fins a l'arribada de l'escafandre autònom en 1946 i Jacques-Yves Cousteau arribà a -46 metres  i nou anys més tard fins a -74m. Aquest és el límit d'immersions amb aire. El 1981, Claude Touloumdjian va arribar a -153 metres amb una barreja d'oxigen i heli. Finalment, el 1983, Jochen Hasenmayer arribà a -205 metres. El 1985, la Missió Modexa 350 arribà al fons amb un robot a -305 metres, i el 1989 un altre robot Spélénaute ( SSFV ) arriba al punt més baix del sifó a -308 m de profunditat ..


Visita Virtual
El fotògraf submarí Christoph Gerigk amb la cooperació de la SSFV han realitzat un laboriós reportatge de la surgència, de moment fins els -60m que permet la visita virtual (molt recomanable) des de una connexió a internet en aquesta adreça: http://www.ssfv.fr/panorama/splashscreen.html

El tresor
El lloc va ser en l'antiguitat un lloc d'ofrenes rituals . En diverses immersions i , especialment, la de 1998 , els membres de la Societat Espeleològica de Fontaine -de- Vaucluse , estaven intrigats per la presència de moltes monedes . Immersions d'exploració van ser fets pels espeleòlegs del SSFV sota la direcció del Departament d'Investigacions Arqueològiques Submarines i sota l'aigua ( DRASSM ) . El Spélénaute , els va permetre treballar entre -40 i -80 metres , en 2001 , revelant antics dipòsits de monedes. Un any més tard, en una nova campanya d'exploració, els espeleòlegs van pujar 400 peces de gran valor històric. El 2003, un nou jaciment arqueològic ha permés nous descobriments. Actualment 1.600 peces i objectes s'han recuperat que han estat datats entre el segle I abans de Crist i fins a mitjan segle cinquè.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.