dilluns, 21 d’abril del 2014

Diapositives espeleologia Escuain, 1972-1974 (Diego Ferrer) -4/5-


A la campanya de 1970, fent prospecció trobaren la petita boca de l'avenc que catalogarien com C-9. Després d'una primera exploració de reconeixement, a l'any següent s'arriben a uns 200 m de fondària.

Però, a la campanya de 1972 es decideix prosseguir les exploracions de La Bufona C-20. A l'any 1974 es reprenen les exploracions al C-9, se l'assignaria el nom d'Avenc Badalona, desprès alguns, sota el seu particular criteri, canviaren el topònim pel de Sima del Torrente de la Payón. Al país gaudeixen d'una parla pròpia, l'aragonès, així que la correspondència fora: Forat d'o Barranco d'o Paxón

Diego Ferrer i Francesc Alfambra a la font d'Escuain

L'any 1974 en tres exploracions: Campanya, setembre i desembre, s'arriba a explorar fins al sifó terminal, la profunditat, avui corregida, fou de 610 m. 

A l'any 1974, també corregides les fondàries d'altres cavitats, el C-9 fou, després de l'aleshores denominat Sistema Garma Ciega - Celagua, el segon avenc més fondo de l'Estat, si comptem la P.S.M. al C-9 li correspongué el tercer lloc.

Francesc Alfambra

A continuació segueixen copies de diapositives realitzades per en Diego Ferrer a les tres exploracions realitzades al C-9 l'any 1974.

Francesc Alfambra
Josep Mension
Francesc Alfambra

Planta de la topografia de 1974

En aquestes exploracions ja adoptaren, definitivament, la tècnica d'ascensió amb jumars, en aquest cas, amb el sistema, que deien, bicicleta.

 Recreació del llibre DICCIONARIO DE TÉCNICA ESPELEOLÓGICA (1998) d'en Luis GISBERT ROGER. Ed. FEE-FTVE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.