dissabte, 18 de gener del 2014

Les mines de sal de Wieliczka

Wieliczka és una ciutat de Polònia amb una mica menys de 20.000 habitants, situada a 14 km de Cracòvia i mundialment coneguda per a la seva mina de sal. Les mines de sal de Wieiczka estan inscrites a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1978, ampliat el 2008 i 2013.

Des del segle XIII, Wieliczka explota el seu jaciment de sal gemma subterrània sobre 9 nivells fins a -327m de profunditat i amb 300 quilòmetres de galeries. És la mina de sal més gran i més antiga d'Europa explotada fins fa pocs anys. 
El seu recorregut turístic d’unes quatre hores de durada, abasta uns 4 quilòmetres i constitueix una peregrinació per totes les etapes de l’explotació industrial de la mineria de la sal. Conté un centre de conferències de més de 1.000 places que permet organitzar espectacles i competicions esportives a 25 m sota terra. Finalment, a més de 200 m sota terra es troba un sanatori i un museu.
Diuen que per competir amb la veïna mina de sal de Bochnia, els miners en lloc de produir sal de taula cada cop mes rivalitzaven amb la tasca d’esculpir estàtues. Tot i que durant l’ocupació de Polònia es van destruir moltes estàtues algunes amb més de 500 anys d’antiguitat, encara hi ha per a tots els gusts. Potser la més cèlebre és la reproducció del Sant Sopar de Lleonard da Vinci. Un primer conjunt d'escultures tallades als blocs de sal il·lustra la llegenda del descobriment de la mina i acull el visitant a la seva arribada al primer nivell subterrani.
Un laberint tan extens ha donat lloc a múltiples llegendes, una d’elles explica que els follets vénen a ajudar secretament els miners, protegint-los de les inundacions i dels esfondraments, el que explica la presència de nombrosos follets esculpits en la sal arreu a la mina.

A un centenar de metres de profunditat es troba la sala més bonica de la mina: la capella de la benaventurada Kinga, completament de sal, tant les estructures, el terra, els relleus, les estàtues, les escultures o fins i tot de les aranyes de llum que pengen del sostre. Nombroses escenes bíbliques hi són representades. Un aspecte interessant és el funcionament climàtica de la cavitat del que us presentem un petit esquema.

Vídeos:



Presentació en ppt


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.