dissabte, 29 de juny del 2013

L'avenc de Pallerets. Montmell.



Situació:
Des de les masies de Claravalls (carretera de la Juncosa a Aiguaviva) agafem la pista de la vall de Sant Marc. Desviació cap a Mas Bartomeu i bifurcació a l’esquerra seguint la carena que mena cap el turó de la cova de l’Olla que seguirem uns 500m. L'última part de la pista no és molt bona, però amb un cotxe una mica alt s’arriba a 50 m. de la boca, que trobem baixant uns 15m de desnivell pel vessant esquerre del Fondo de l’Estret.

Visita fotogràfica:
La instal·lació de l’avenc està amb tres espàrrecs de 8 mm. No hi han spits però es poden adaptar.
El pou de 14 m. ens porta fins a una amplia sala molt concrecionada

Hi ha molts petits racons on hi trobem formacions molt maques i variades

Mostra d'un dipòsit estalagmític globular qué recolzat sobre el terra argilós, es fractura quan llisca el substrat.

El pou que arriba a la màxima fondària és de fang i amb poc interès

Fauna.
També trobem fauna cavernícola i d’altra , tot i no ser-ho, ens cridà l’atenció per la seva mida, ja que el gripau era gran com una ma.

La visita d’aquesta cavitat ens va sorprendre molt gratament per la seva bellesa

Text i fotos: Juli Serrano i Montse Roca

divendres, 28 de juny del 2013

L'avenc de Carles V. Montmell.


Situació i accés:
Ens dirigim al Coll de l’Arca des de la Juncosa del Montmell i aparquem a la dreta. Pasada la cadena seguim per el cami a ma dreta dirección a Mas Bartomeu, fins a trobar a ma dreta la pista que es dirigeix al Puig de la Cova
Seguim el cami amb lleugera pujada fins que trobem un corriol a ma esquerra marcada per unes senyals vermelles que hem de seguir fins a una petita creu.
Just avanç d’arribar a la creu, les senyals vermelles ens dirigeixen a ma esquerra per un llom amb alguna fita que ens durà fins a l’avenc, tot i aixo les coordenades ens porten fins a la boca

Descripció:
Ens trobem una cómoda entrada del pou de 12 mts i descendim fins a la base.
Es una sala-galeria amb abundant varietat de formacions que llastimosament estans bastant malmeses i en procés de descalcificacio
Podeu apreciar la quantitat de llum que entra a tot l’avenc en la diferencia d’aquestes últimes fotos, una amb flash i l’altre amb la llum natural.

Text i fotos: Juli Serrano i Montse Roca

dijous, 27 de juny del 2013

L'expansió i diversificació dels Troglocharinus


Ja ha sortit en el Journal of Biogeography, l'article sobre el projecte Troglocharinus fet per la companya Valeria Rizzo en col·laboració amb Jordi Comas, Floren Fadrique i Javier Fresneda, i sota la supervisió del doctor Ignacio Ribera de l'IBE.

En aquest article es demostra que la fauna cavernícola no és només una branca evolutiva terminal d'un ancestre superficial, sense esperança de sortir de la “cova-trampa” on es refugià en temps de crisi,  sinó que com tota la resta de vivents pot evolucionar, expandir-se i fins i tot tenir processos d'especiació dins el medi subterrani profund.

En els pròxims treballs s'aclariran fins i tot amb més detall aquests processos utilitzant com a model les poblacions del massís del Garraf-Ordal, o sigui el grup del Troglocharinus ferreri.

Valeria Rizzo